Glas

Achtergrond laatste update:5 dec 2016

Priva gaat tomaten telen op de automaat

Bij Demokwekerij start een proef waarbij tomaten op afstand vrijwel automatisch worden geteeld met behulp van 4 ‘knoppen’ in de applicatie ‘TopCrop’ van Priva. Peter Kamp van Priva is de enige die aan de knoppen mag draaien.

De proef is een vervolg op het vierjarige Green-Eyes-project van InHolland Hogeschool (en vele sponsors) dat dit jaar afliep. “Het is zonde om nu niet verder te gaan met de inzichten die we hebben opgebouwd. We hebben geteeld met een veel lagere drain dan normaal en dat zag er veelbelovend uit”, zegt tomatenteler Kees Stijger die de teelten begeleidt.

Balans tussen generativiteit en kracht

De opdracht was om de generativiteit en de kracht van de plant steeds in de gewenste balans te houden en zo constant mogelijk te zijn in gewasontwikkeling en productie. “We kwamen steeds dichter bij het gewenste punt met de juiste generativiteit en kracht. Een afdeling hebben we een tijdje helemaal op TopCrop laten draaien. Er is van alles gebeurd wat je liever niet wilt zien, maar uiteindelijk was de productie hetzelfde en hadden de vruchten een hogere brix”, zei teeltmanager Ary de Jong van Demokwekerij Westland deze week tijdens de eindpresentatie van het Green-Eyes-project.

In de nieuwe proeven worden de lessen uit het project Green Eyes (van InHolland en vele sponsors)  gecombineerd met de Top Crop applicatie. - Foto: Gerard Boonekamp
In de nieuwe proeven worden de lessen uit het project Green Eyes (van InHolland en vele sponsors) gecombineerd met de Top Crop applicatie. - Foto: Gerard Boonekamp

Sturen op waterhuishouding

Voor de nieuwe proef is de kas uitgerust met allerlei sensoren en wordt samengewerkt met Grodan. “We willen de plant voornamelijk sturen met de waterhuishouding en de ventilatie”, zegt Peter Kamp. De verdamping wordt gemeten met 4 weegschalen. Daarnaast worden 5 planten gewogen om het versgewicht te monitoren.

Regelen op planttemperatuur

De planttemperatuurmeter speelt een belangrijke rol in de regeling. Zolang de planttemperatuur lager is dan de ruimtetemperatuur verdampt het gewas. De basis van de regeling is het plantgroeimodel tomaat van WUR Glastuinbouw.

De strategie is om iedere week een tros aan te maken. Studenten zullen wekelijks de metingen aan het gewas gaan uitvoeren om kopdikte, trosafsplitsing, bloeisnelheid, plantbelasting en lengtegroei te bepalen. Kamp stuurt in principe alleen op het eindresultaat. Alleen als het gewas uit de bocht vliegt krijgt Kamp een seintje dat hij moet ingrijpen. “Ik zou teleurgesteld zijn als dat vaker is dan twee keer per week”, aldus de innovator van Priva.

Peter Kamp van Priva: Bij de proef met TopCrop is wat doet de plant met water' de centrale vraag. - Foto: Gerard Boonekamp Deze planttemperatuurmeter wordt eerdaags opgehangen. Het verschil van ruimte- en planttemperatuur is een belangrijke indicatie voor de verdamping van het gewas. - Foto: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.