Glas

Achtergrond laatste update:5 dec 2016

Laag aanbod stuwt komkommerprijs flink op

Zowel in België als in Spanje zijn de komkommerprijzen bijzonder hoog. Spanje kan om verschillende redenen het einde van het Noord-Europese seizoen niet goed opvangen.

De middenprijs van de laatste komkommers op de Belgische veilingen is gisteren gestegen naar 89 cent voor de 40'ers en 82 cent voor de 35'ers. Het volume is echter gering doordat vrijwel het hele areaal in teeltwisseling is. Tot het eind van het jaar staat komkommer niet meer in de aanvoerverwachtingen van Flandia. Bij The Greenery en ZON Fruits&Vegetables zijn deze week al geen kloknoteringen voor Nederlandse komkommers meer. ZON veilt wel de Spaanse komkommers. De 35'ers werden dinsdag voor circa 60 cent per stuk verkocht, de 40'ers voor circa 63 cent. Vandaag waren de prijzen weer ruim een dubbeltje hoger.

Ongekend hoge prijzen in Spanje

Bij de Spaanse afzetorganisaties doet komkommer het ook uitzonderlijk goed. De afgelopen zeven dagen ligt de gemiddelde prijs rond €1,20 per kilo (circa 48 cent voor een 40'er). Al vanaf week 45 zit de komkommerprijs enorm in de lift. In week 44 op 45 steeg de komkommer middenprijs van 38 naar 68 cent per kilo. Vorige week steeg hij verder naar 84 cent per kilo. De hoge prijzen kunnen tot een rem op de consumptie leiden, schrijft de regering van Andalusië in haar weekrapport.

Tekort heeft meerdere oorzaken

De oorzaak van de hoge prijzen ligt in de lage productie. In de eerste plaats is het areaal lange komkommers in Almería en de kust van Granada gedaald. Bovendien heeft het hete weer van het vroege najaar de productieplanning, als hij er al was, in de war geschopt. Rond El Ejido en Roquetas (Poniente van Almería) is later geplant terwijl veel andere telers hun eerste teelt eind oktober al weer hebben opgetrokken om een tweede teelt komkommers te zetten. Hiermee sturen zij aan op meer productie in de wintermaanden wanneer de prijzen over het algemeen het hoogst zijn. De derde oorzaak voor de is het weer in november: de kou heeft de productie flink vertraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.