Glas

Achtergrond

Spanje komt eindelijk hitte te boven

De meeste telersprijzen in Almería zijn de laatste paar weken flink gestegen, na een dramatische start van het nieuwe teeltseizoen. De hitte van september heeft lang grote invloed gehad op de prijsvorming. Bij tomaat is het lek nog steeds niet helemaal boven, maar voor de meeste typen zijn de prijzen altijd nog beter dan vorig jaar om deze tijd.

De prijs van komkommer en courgette is het meest spectaculair gestegen. In twee weken tijd is de klokprijs in Almería bijna verdrievoudigd. Vorige week vrijdag was de komkommerprijs 99 cent per kilo, tegen 69 cent in de zeven dagen ervoor en gemiddeld 38 cent per kilo in de zeven dagen daarvoor. Courgette had afgelopen vrijdag een gemiddelde klokprijs van € 1,54 per kilo, tegen €0,96 in de zeven dagen ervoor en €0,52 in de zeven dagen daarvoor. Gisteren was de klokprijs al weer behoorlijk gezakt (komkommer €0,88 en courgette €0,99 per kilo), maar in vergelijking met vorig seizoen blijven het zeer hoge prijzen. In dezelfde week van 2015 kwam komkommer en courgette niet verder dan respectievelijk 23 cent en 24 per kilo.

Aubergine en bonen sterk

Ook de prijzen van aubergine en bonen zijn aanzienlijk gestegen in de afgelopen weken. Aubergine realiseerde gisteren een gemiddelde veilingprijs van €0,98 per kilo, 18 cent meer dan het gemiddelde van de 7 dagen ervoor en 44 cent meer dan in de week daarvoor. Vorig jaar bleef de prijs ook in week 45 nog laag: 48 cent per kilo. Snijbonen haalden gisteren een veilingprijs van €2,23 per kilo, 84 cent meer dan 14 dagen geleden. Sperziebonen kwamen gisteren tot €2,90 per kilo, maar waren twee weken geleden ook al goed geprijsd (ruim €2/kg). De prijs van beide bonentypen ligt nu ook aanzienlijk hoger dan vorig jaar om deze tijd.

Paprika nog moeizaam

Paprika en vooral tomaten doen het nog niet veel beter dan de afgelopen weken. Rode en gele (blok-) paprika noteerden gisteren veilingprijzen rond 60 cent per kilo. Dat is 6 tot 8 cent minder dan in de zeven dagen ervoor. De prijs van groene paprika zit wel in de lift. Gisteren werd er €0,73 per kilo voor betaald, 7 cent meer dan in de 7 dagen ervoor en 16 cent meer dan in de 7 dagen daarvoor. In vergelijking met vorig jaar is vooral gele paprika nu beter geprijsd. In week 45 van 2015 werd er maar €0,44 per kilo voor betaald.

Tomaat blijft achter

Trostomaten en pruimtomaten haalden gisteren een gemiddelde prijs van 60 cent per kilo en zetten daarmee de dalende lijn van de laatste 14 dagen voort.  Losse tomaten (rond en tussentype) doen gemiddeld 50 cent per kilo. Hoewel de tomatenprijzen laag zijn, valt het in vergelijking met dezelfde periode van 2015 nog mee. Toen lag de middenprijs ongeveer 10 cent (los en tros) en 20 cent (pruimtomaat) lager dan nu. Uitzondering zijn de losse cherrytomaten. Vorig teeltseizoen werd er in week 45 nog €1,24 per kilo voor betaald. Vorige week was dat maar €0,67 per kilo met een nog steeds dalende trend.

Kijk hier voor meer Spaanse prijzen

Foto

  • Spanje komt eindelijk hitte te boven

Of registreer je om te kunnen reageren.