Glas

Achtergrond

Eerste komkommers uit Winterlichtkas

Op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk is de oogst gestart van komkommers uit de nieuwe Winterlichtkas van Bom Group.

De komkommers van het ras High-Power werden 19 september geplant. Dankzij het mooie weer en de 10% meer licht doorlatende kas, konden de eerste vruchten op 11 oktober al geoogst worden. De vruchten waren opvallend lang, tegenovergesteld van de kortere vruchten die normaal te zien zijn bij aanvang van de oogst. Er staat een sterk gewas met goede vruchtbeginsels en grote bladeren onderin.

In deze periode is licht nog de beperkende factor. Er wordt direct na de kerstdagen begonnen met een tweede teelt.

Lichtwinst

De Winterlichtkas is een kasconcept dat in combinatie met een nieuw type schermsysteem, nieuw schermdoek en speciaal diffuus glas, meer dan 10% lichtwinst oplevert. Zelfs als het glas nat of gecondenseerd is, neemt de lichttransmissie niet af. Het schermsysteem is gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm.

De Winterlichtkas is mede mogelijk gemaakt door het programma van Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.