Glas

Achtergrond

Chauvinisme betaalt zich uit bij Belgische 'niche' producten

Door de goede relaties met binnenlandse retailers en de wens naar specifiek Belgisch product bij de consument, zijn de uitbetaalprijzen op de Belgische veilingen vooral bij ‘kleinere’ producten vaak hoger dan in Nederland.

Een goed voorbeeld van een relatief klein product is aubergine. Van de Belgische aanvoer wordt het grootste deel in eigen land afgezet. “Vrijwel alle retailers zijn bereid meer te betalen voor het Flandria-product. Belgische consumenten zijn een stuk chauvinistischer dan Nederlanders”, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. De middenprijs van alle klasse 1 aubergine ligt dit jaar rond 1 euro per kilo. De (rekenkundig, niet-gewogen) gemiddelde klokprijs van de sortering 300-400 gram tussen 1 juni en 31 oktober was bij BelOrta €1,05 per kilo, terwijl de indicatieprijs bij The Greenery en ZON Fruits&Vegetables in die periode op €0,95 per kilo lag. Hierin zijn verschillen in bijkomende kosten nog niet verrekenend, maar die zullen kleiner zijn dan dit prijsverschil.

Snelle groei specialty-tomaten

Ook telers van specialty-tomaten hebben baat bij afzet in eigen land. Door dat succes zal het areaal komend seizoen opnieuw flink uitbreiden, met ruim 10 hectare naar 65 tot 70 hectare. Het areaal pruimtomaat wordt circa 10 hectare. De klokprijzen voor trospruimtomaat bij BelOrta zijn sinds half september niet onder 1 euro per kilo geweest en waren begin oktober zelfs een week het dubbele daarvan. Toch is het rendement van pruimtomaten niet extreem goed geweest, zegt Verhaegen. “We hebben drie hete periodes gehad waarbij pruimtomaat snel neusrot laat zien en de aanvoer een stuk lager wordt.” De hagelschade in Nederland heeft wel een positieve uitwerking gehad op de prijs van pruimtomaten. “Het is niet eens dat er ineens tekorten waren, want wij hadden voor onze productie gewoon afspraken. Het was meer psychologisch. Doordat er een groot bedrijf met pruimtomaten (Vivaio in Someren, red.) was weggevallen, waren de klanten bereid er bij ons meer voor te betalen.”

Paprika groeit, komkommer stabiel

In vergelijking met tomaat is paprika een relatief kleine teelt in België. Dit jaar werd van ongeveer 100 hectare paprika bij BelOrta aangevoerd. Komend seizoen groeit dit relatief fors, met 15 hectare, door uitbreiding van VGT in Westdorpe, bij Terneuzen. Maar net als bij komkommer en de standaard-segmenten tomaat gaat het grootste deel (circa 70%) van de Belgische paprika naar het buitenland en heeft het Belgisch chauvinisme minder invloed op de middenprijs. Met die prijs zat het dit jaar overigens wel goed, net als in Nederland.
Het areaal komkommer bij BelOrta lijkt na jaren van groei te stabiliseren op de circa 110 hectare van dit jaar. Het merendeel hiervan zijn Nederlandse telers die overgestapt zijn naar de Belgische veiling. “Ik denk dat we de uitbreiding van dit jaar goed hebben opgevangen en dat de nieuwe leden best tevreden zullen zijn. Er hebben zich opnieuw een aantal nieuwe Nederlandse telers gemeld, maar we gaan per geval bekijken of het zinvol is. We willen eerst in kaart brengen of de markt het aankan.” Overigens zijn er dit jaar veel minder Nederlandse telers die aankloppen bij BelOrta. “In een redelijk tot goed jaar switch je minder snel. Na een slecht jaar heb je eerder de neiging om nieuwe horizonnen te verkennen”, ziet Verhaegen.

Maak hier zelf een vergelijking van de prijzen

Foto

  • Chauvinisme betaalt zich uit bij Belgische 'niche' producten

Of registreer je om te kunnen reageren.