Glas

Achtergrond

Tomatenprijzen houden goed stand

Oktober is een goede maand aan het worden voor de tomatenverkoop. Begin vorige week daalden de dagprijzen even, maar dat bleek vooralsnog een tijdelijke dip te zijn. Ondanks de snel toenemende Spaanse en Marokkaanse productie blijven ook de meeste losse tomaten uit de lage landen redelijk tot heel goed geprijsd.

De gangbare trostomaten begonnen de week met prijzen die aanzienlijk hoger (gemiddeld 10-20 cent per kilo) lagen dan afgelopen vrijdag. De indicatieprijs bij The Greenery lag rond € 1,20 voor tros middel en € 1,04 voor tros grof. Bij ZON Fruits&Vegetables lag de indicatieve klokprijs voor middeltrostomaten op €1,34 per kilo en de grove trostomaten 15 cent lager. Op de Belgische veilingen was de middenprijs gisteren €1,42 voor middelgrof (Elite) en €1,25 voor een kilo grove trostomaten (Princess). Vorige week maandag lagen deze prijzen resp. 35 en 25 cent lager.

Vleestomaat aan kop

Misschien nog opmerkelijker is de prijsvorming bij de losse tomaten. Ondanks de snel toenemende aanvoer in Spanje en Marokko weten vooral de grovere sorteringen nog een duidelijk stijgende prijslijn te realiseren. Gisteren was de indicatieprijs voor 57 mm tomaten bij The Greenery circa € 1,05, twee dubbeltjes meer dan een groot deel van vorige week. Op de Belgische veilingen brachten de tussentype tomaten (Prince 60mm) gisteren €1,15 per kilo op. De nog grovere losse tomaten gingen de trostomaten zelfs ruim voorbij. Vleestomaten (Baron 82mm) werden vrijdag en gisteren voor circa €1,60 per kilo verkocht op de Belgische veilingen. Daarmee stijgen de klokprijzen van vleestomaten zelfs boven het hoge niveau van oktober 2015 uit.

Specialties blijven wat achter

In vergelijking met de standaard segmenten vallen de prijzen van een aantal specialties wat tegen. San Marzano-tomaten komen op de Belgische veilingen niet veel verder dan € 1,25 per kilo en alleen de grofste Coeur-de-Boeuf komt in de buurt van de gewone vleestomaten. Pruimtomaten aan de tros doen het aanzienlijk beter dan losse pruimtomaten. De trossen haalden gisteren een middenprijs van €1,94 per kilo op de Belgische veilingen. De losse kwamen nauwelijks verder dan €1,10 per kilo. Cherrytomaten delen niet in de trend van goede prijzen. Op de Belgische veilingen werd gisteren nog geen 25 cent per doosje van 250 gram betaald. Bij Zon Fruits&Vegetables lag de indicatieprijs vandaag weliswaar hoger, maar circa 35 cent per doosje is, ook in vergeleking met de andere segmenten, teleurstellend.

Spaanse prijzen lager

In Spanje ligt het prijsniveau van tomaten een stuk lager. De middenprijs van trostomaten lag de laatste 2 weken rond €0,84 per kilo. Dat is bijna 30 cent lager dan in dezelfde periode van 2015. Vrijdag zakte deze prijs zelfs naar €0,60 per kilo, nauwelijks meer dan de prijs voor losse (ronde) tomaten. In de afgelopen twee weken lag op de Spaanse veilingen de middenprijs voor losse tomaten op €0,64 per kilo en van pruimtomaten rond €0,80 per kilo. Cherrytomaten (los) doen het aanzienlijk beter. De afgelopen twee weken lag het prijsniveau op circa 1,70 per kilo, ofwel €0,42 per doosje van 250 gram.

Veel meer prijsvergelijkingen kunnen (in grafiekvorm) via deze link worden samengesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.