Glas

Achtergrond

Marktupdate 13 oktober: tomatenprijs stijgt verder

De dagprijzen van tomaten doen deze week weer een stap naar een hoger niveau. Gisteren stegen de standaard trostomaten op de Belgische veilingen boven €1,20 per kilo. De losse tomaten naderden de grens van 1 euro per kilo.

Op de Nederlandse veilingen liggen de indicatieprijzen van de trostomaten wat lager, maar ook hier heeft de tomatenprijs een forse stap naar boven gezet. Bij Zon Fruits&Vegetables ging de middeltros dinsdag al door de grens van €1,20 heen, maar daalde de prijs gisteren weer licht naar €1,13 per kilo . De klokprijs van de grove trostomaten daalde forser van €1,18 naar €1,02 per kilo. Bij The Greenery lag de indicatieprijs van de grove trostomaten gisteren op een vergelijkbaar niveau. De losse tomaten kwamen tot 85 cent per kilo.

Zelfde trend

De stijgende tendens in de tomatenprijzen in het najaar past in het patroon van de laatste jaren. Net als in 2014 begon dit jaar de prijs van trostomaten in de laatste week van september te stijgen. Toen bereikte de tomatenprijs in deze week (wk 41) zijn piek. Vorig jaar begonnen de tomatenprijzen al veel eerder, eind augustus, te stijgen en bleven van begin september tot eind oktober op een niveau van rond of boven 1 euro per kilo. De moeizame start van het Spaanse seizoen door grote hitte was de voornaamste oorzaak. Ook dit najaar is de start daar niet vlekkeloos, maar de gevolgen lijken minder groot dan vorig jaar.

Stel hier zelf uw prijsvergelijkingen samen

Of registreer je om te kunnen reageren.