Glas

Achtergrond 1 reactielaatste update:7 okt 2016

'Gekleurde paprika heeft zich uit de markt geprijsd'

De dagprijzen van gele en rode paprika's zijn deze week nog verder gedaald. Vooral gele paprika heeft het moeilijk. Vandaag daalde de indicatieve klokprijs op de Nederlandse veilingen naar rond 40 cent per kilo. Rode paprika kwamen niet verder dan 78 cent per kilo.

De afgelopen periode werden juist bijzonder hoge dagprijzen genoteerd. De prijs van rode paprika lag In de tweede helft van september tussen € 1,50 en € 2,30. De gele paprika was al langer hoog geprijsd. Vanaf half augustus heeft de dagprijs nauwelijks onder € 1,50 per kilo gelegen, met zelfs een piek tot boven 2 euro. Daar kwam vorige week abrupt een eind aan. Begin deze week leek het erop dat de dagprijs rond 80 cent per kilo zou blijven hangen. Maar in de afgelopen dagen is hij nog verder gezakt, vooral bij gele paprika.

Snelle daling

In België daalde de gemiddelde uitbetaalprijs van gele paprika vorige week al van € 1,90 naar € 0,94 per kilo (cijfers VBT). Gisteren noteerden BelOrta nog 59 cent per kilo voor de gele paprika, maar moest vandaag ook accepteren dat die prijs niet meer haalbaar is. Rode paprika daalde minder snel, van € 1,72 per kilo in week 38 naar € 1,35 vorige week. Vandaag lag de dagprijs bij BelOrta rond 85 cent per kilo. "Ik denk dat de gekleurde paprika zich uit de markt heeft geprezen met de hoge prijzen van de voorbije periode", zegt Bruno Vuerinckx van BelOrta. "De handel heeft naar alternatieven gezocht en ze gevonden. Ik vrees dat het nog een heel moeilijk einde van het seizoen kan gaan worden voor paprika."

Groen en oranje nog redelijk

Het areaal Spaanse paprika is flink gestegen, blijkt uit de eerste berichten uit Almería. Het meest waarschijnlijke is dat de handel daar hun alternatief gevonden hebben. Op de Spaanse veilingen was eind september sprake van een stijging van de prijzen voor gele en rode paprika. Deze week is de prijs weer iets gezakt, maar het prijsniveau is vergelijkbaar (gele) of iets lager (rode) dan in Nederland en België. Gisteren lag de Spaanse veilingprijs rond 68 cent per kilo voor gele paprika en rond 60 cent voor rode paprika. De prijs van de groene paprika zit in Spanje in de lift naar boven. De afgelopen dagen wordt 80 cent per kilo genoteerd. Op de Nederlandse en Belgische veilingen doet groene paprika het in verhouding goed. Deze week ligt de indicatieve klokprijs tussen € 1,20 en € 1,30 per kilo. Oranje paprika is weliswaar een stuk goedkoper geworden, maar vooral de grovere sortering handhaaft zich toch redelijk boven € 1,40 per kilo.

Eén reactie

  • F Croon

    Als ik het goed begrijp heeft de paprika zich uit de markt 'geprijsd' (prijszetting); niet 'geprezen' (met lof spreken over, ...).

Of registreer je om te kunnen reageren.