Glas

Achtergrond laatste update:3 feb 2016

Komkommerprijs kruipt uit diep dal

Net als vorig jaar vallen de komkommerprijzen in januari tegen. Vorige week kwam de uitbetaalprijs niet hoger dan 33 cent per stuk. Begin deze week daalden de klokprijzen verder, maar de weg naar boven lijkt ingeslagen nu de Spaanse aanvoer afneemt.

In de tweede helft van januari 2013 en 2014 lagen de dagprijzen voor komkommers aanzienlijk hoger dan nu. In de weken 3 tot en met 5 werd in 2014 voor de 40-ers gemiddeld 57 cent per stuk betaald voor de klok van The Greenery. Dit jaar is dat tot nu toe slechts 35 cent per stuk, 3 cent minder dan vorig jaar. Voor de meeste komkommertelers in Noord-Europa moet het oogstseizoen nog beginnen. Maar sinds half december zijn er belichte komkommers op de markt die in een aantal gevallen een speciale prijs weten te maken, maar toch altijd met de prijs van de Spaanse komkommers als referentie. Vanaf half januari komen ook de onbelichte komkommerteelten van lieverlee in productie, maar de prijs heeft nog weinig effect op de bedrijfsresultaten vanwege het lage productieniveau.

Slecht Spaans seizoen

Voor het grootste deel zijn de lage komkommerprijzen toe te schrijven aan de hoge producties die in Spanje gerealiseerd worden. Deze winter kenmerkt zich door hogere temperaturen dan normaal en bijzonder weinig neerslag. Tussen begin november en vorige week heeft het in Zuid-Spanje nauwelijks geregend. Het gunstige klimaat zorgde voor een gestage gewasontwikkeling en hoge producties. Daardoor was de markt, net als een jaar eerder, lange tijd verzadigd met lage prijzen tot gevolg. In de laatste twee weken van 2015 en week 1 van dit jaar lag de komkommerprijs in Almería op 26 cent per kilo (10 cent per stuk). Vanaf week 47 is de gemiddelde prijs 30 cent per kilo geweest. In december waren er al berichten dat telers hun gewassen optrokken omdat de kosten hoger waren dan de opbrengsten.

Herstel op komst

Het lijkt erop dat de Spaanse aanvoer de komende weken zal afnemen door de lagere temperaturen van de afgelopen weken en doordat de vroege plantingen vroegtijdig aan hun einde zijn. Daarnaast zijn er partijen komkommers uit de markt gehaald met een compensatieprijs van 16 cent per kilo, meldt de Junta van Andalusië in haar eerste weekbericht van dit jaar. In Almería had de lagere aanvoer vorige week al een positief effect op de prijs. De middenprijs van de lange komkommers verdubbelde bijna naar 46 cent per kilo. Die stijging zette deze week door. Gisteren lag de komkommerprijs op de veilingen in Almería rond 54 cent per kilo (21 cent per stuk). De verwachting is dat de later geplante komkommers nog wel een poosje doorgaan. De hergroei van de ranken verloopt redelijk voorspoedig.

Goodwill voor belichte komkommer

Komkommerteler Kees Hendriks in Pijnacker maakt zich geen zorgen over de huidige tegenvallende prijzen. Op 4 januari sneed hij de eerste komkommers uit de belichte teelt, meteen op een productieniveau van 7 stuks (van gemiddeld boven 400 gram) per week. "Vorig jaar startte misschien iets beter, daarna was het lange tijd erg matig ondanks de inkrimping van het areaal en in de tweede helft van het seizoen zijn er gewoon gekke dingen gebeurd. Wij moeten gewoon zorgen voor goede komkommers." Een aantal klanten verkiest de belichte komkommers boven de Spaanse. Dat zorgt ervoor dat de bemiddelingsprijs van zijn komkommers nu meest hoger ligt dan de klokprijs. "Het gros van de kopers maakt het niet uit waar de komkommers vandaan komen, maar grote afnemers kan ik toch niet bedienen. Ik ben niet interessant voor de grote supermarkten met mijn 200.000 stuks per week. Maar je ziet wel dat nu de helft van de Nederlandse komkommers hier blijft, tegen maar 20 procent in het hoofdseizoen. Dat komt door de goodwill van de verse Nederlandse komkommers bij onder andere speciaalzaken. Ik probeer op de markt te komen als de kwaliteit van de Spaanse komkommers minder wordt en dat gebeurt altijd, vroeg of laat, in januari."

Of registreer je om te kunnen reageren.