Glas

Achtergrond

Coag Almería woedend over uitblijven interventie

De Spaanse telersorganisatie Coag Almería geeft sectororganisaties Coexphal en Hortyfruta de schuld van de lage prijzen en eist het in werking stellen van de GMO-interventieregeling om de druk op de markt te verlichten.

Coag Almería pleit al langer voor het in werking laten treden van de interventieregeling waarbij tegen GMO-vergoeding product uit de markt genomen wordt. Tot nu toe heeft de telersorganisatie geen weerklank gevonden bij de overkoepelende organisaties. Volgens secretaris Andrés Góngora van Coag Almería zijn Coexphal (als vertegenwoordiger van de GMO-erkende bedrijven) en Hortyfruta (als uitvoerder van de GMO-regeling) de hoofdschuldigen aan de prijzencrisis van vruchtgroenten. Tijdens een persbijeenkomst gisteren beschuldigde hij beide organisaties ervan dat ze een onderhoud over dit onderwerp met Carmen Ortiz, de landbouwgedelegeerde van de provincie Almería, hebben gefrustreerd.

In Murcia wel

Górgora wijst op het voorbeeld dat de naburige provincie Murcia deze week gaf. Onder leiding van de regioregering en sectororganisatie Proexport gingen 22 GMO-erkende bedrijven over tot het doordraaien van 7 miljoen kilo sla, broccoli en bloemkool. "Dat dit hier nog niet is gebeurd toont het gebrek aan toewijding en verantwoordelijkheid bij de organisaties in Almería", zei Góngora volgens website Ideal.es. Coag heeft volgens hem in de afgelopen maanden met veel GMO-erkende bedrijven overeenstemming bereikt maar de resultaten ervan zijn door de overkoepelende organisaties niet overgenomen. Sinds augustus zou vanwege de Russische boycot 2 miljoen kilo uit de markt zijn genomen, van de totaal toegestane 23 miljoen kilo. "Er is dus voldoende ruimte", aldus de Coag-voorman. Hij wijst erop dat de prijzen voor paprika, tomaat en komkommer dit seizoen zo laag zijn dat ze 'in sommige gevallen slechts de helft van de kosten dekken'.

De organisatie van kleine telers, UPA, deelde op 25 november groente uit in Almería als protest tegen de lage prijzen.
De organisatie van kleine telers, UPA, deelde op 25 november groente uit in Almería als protest tegen de lage prijzen. ideal.es

'GMO-erkenning intrekken'

Het gebrek aan actie zit veel telers dwars, zegt Góngora wijzend op de vele uitingen van ontevredenheid op de sociale media. Bovendien zouden er verschillende actiegroepen zijn ontstaan vanwege de lage prijzen. "Als er niets gebeurt, zal Coag samen met andere organisaties het ministerie van landbouw vragen om GMO-erkende afzetorganisaties die de crisis niet aanpakken, uit het OPFH-register te verwijderen", waarschuwt Góngora. In april start het proces van revisie van het 'Reglement voor Groenten en Fruit'. "De GMO-erkende organisaties zijn opgericht om in actie te komen in tijden van crisis en niet om de operatieve fondsen alleen te vullen en de hoge salarissen van enkele directeuren te betalen."

Of registreer je om te kunnen reageren.