Glas

Achtergrond

Prijzen vruchtgroenten van 'extreem hoog' naar 'goed'

Deze week zijn de dagprijzen van de meeste vruchtgroenten gedaald naar een niveau dat nog steeds goed is voor deze tijd van het jaar. Daarbij speelt mee dat het Spaans seizoen moeizaam op gang komt vanwege kwaliteitsproblemen. Tegelijkertijd zijn de producties hier sterk gedaald door tegenvallende weersomstandigheden.

Bij aubergines was de prijsdaling het sterkst. Maandag brachten ze nog ruim 2 euro per kilo op bij BelOrta en circa € 1,65 bij The Greenery en Zon Fruits&Vegetables. Vandaag werd er voor de grovere sortering nog maar de helft voor betaald. "Er is deze week ruim voldoende product en de vraag is duidelijk lager dan een paar weken geleden", zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Vorige week was duidelijk sprake van een tekort. Daarop hebben handelaren deze week beter ingespeeld.
Ook bij komkommer is er deze week een correctie op de prijs te zien. Werd vorige week nog meer dan 55 cent voor een 40-er betaald, deze week ligt dat niet hoger dan 33 cent per stuk. De 35-ers handhaven zich rond 25 cent per stuk. Dit zijn niet meer de prijzen die komkommertelers wekenlang hebben gevierd, maar nog altijd redelijke prijzen voor de tijd van het jaar. "Het is in ieder geval een prijs waarvoor handelaren niet snel over hoeven stappen naar Spaans product", denkt Verhaegen.

Stabilisering op lager niveau

Bij paprika is de prijs sterk afhankelijk van de kleur en sortering. Toch is met uitzondering van de groene ook hier een flinke daling van de prijzen te zien. Bij The Greenery verloren de rode paprika's sinds het begin van de week circa 60 cent per kilo, maar de prijs van rond 2 euro per kilo is nog steeds vrij hoog. Bij BelOrta is een vergelijkbare daling te zien. De prijs van de fijnere sortering ligt op een lager niveau: van circa € 1,80 op maandag naar € 1,45 vandaag. De prijs van gele en oranje paprika's lag bij alle veilingen over het algemeen nog wat hoger dan die van de rode, maar is vandaag toch ook ruim 50 cent per kilo lager dan begin deze week. Alleen de prijs van de groene paprika is in de loop van deze week gestegen. Vandaag deed de fijnere sortering (111) 95 cent per kilo voor de klok van The Greenery, het dubbele van afgelopen maandag.
Tomaat is het enige product dat het prijspeil van vorige week heeft weten vast te houden, maar dat lag al relatief lager dan bij de andere vruchtgroenten. Trosgrof ligt in de daghandel op een prijsniveau van circa € 1,20 per kilo. Trosmiddel steeg zelfs in de loop van de week, naar € 1,28 per kilo. Pruimtomaten handhaafden zich rond € 1,35 per kilo en vleestomaten rond € 1,25 per kilo.

Minder en slechter Spaans product

Verschillende handelaren en inkopers verwachten dat de prijzen voor de vruchtgroenten zich nog wel een paar weken op dit niveau kunnen handhaven. De komkommerprijs bij BelOrta zou zelfs weer wat kunnen stijgen doordat bijna 20 hectare geruimd is om een herfstteelt tomaat te zetten. Normaal gesproken zouden Spaanse komkommers dit wegvallend aanbod vervangen. Maar de import is nog beperkt en de kwaliteit kan niet tippen aan die van Nederland en België, is het algemeen gehoorde commentaar. De start van het Spaanse vruchtgroenteseizoen en de kwaliteit van het eerste product heeft sterk te lijden gehad van de hitte die Zuid-Europa tot eind augustus in zijn greep hield. Dat veroorzaakte problemen bij de zetting en de vruchtontwikkeling. Er komen wel iedere week wat meer Spaanse aubergines, paprika's en komkommers, maar de hoeveelheden zijn veel lager dan de laatste jaren en de kwaliteit valt dus tegen. Bij tomaat zal het nog zeker 2 tot 3 weken duren voordat er flinke volumes Spaans product op de markt verschijnen, verwacht Verhaegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.