Glas

Achtergrond

'Hele nacht vochtkier, maar niet te groot'

De teelt van de Maduro bij Wim Verberne in Asten verloopt in week 37 nog steeds voorspoedig.

Hij stookt in deze periode behoorlijk lichtafhankelijk. In de nacht wordt de 17 graden Celsius aangetikt. Vanaf 02.00 uur of 03.00 uur wordt opgestookt, zodat om 08.00 uur de dagtemperatuur van 21 graden weer is bereikt.

"Het streven is om bij meer dan 1.000 Joules een etmaaltemperatuur van 21 tot 22 graden te halen. Je moet dan bijtijds behoorlijk temperatuur maken om dat te halen." Wel staat 's morgens eerst de ventilatie-temperatuur nog even net op de stooklijn om vocht af te voeren. Maar van 09.00 uur tot 14.00 uur gaat de ventilatietemperatuur naar 25 graden.

Schermen

In de nacht wordt weer geschermd als de buitentemperatuur onder de 13 graden Celsius komt. Daar kan dan wel de hele nacht een vochtkier in komen van 2 procent, om 's nachts onder de 90 procent RV te blijven. "Een grotere kier wil je ook weer niet, anders krijg je niet wenselijke temperatuurverschillen in de kas."

's Morgens tussen 07.30 uur en 08.00 uur ziet hij het vocht wel wat oplopen. "Je moet er dan toch wat energie in stoppen om het gewas gezond te houden." En op deze tijd loopt het scherm ook open.

Rustiger water geven

De watergift is met de donkerder weersomstandigheden een stuk rustiger geworden. Er wordt tussen 09.30 uur en 10.00 uur gestart. "Daarbij geven we wel even enkele beurten vrij vlot water, om op niveau te komen zodat we tussen 11.00 en 12. 00 uur zeker drain realiseren." Daarna gaat het schema naar een beurt na elke 80 Joules.

De stoptijden zijn wel wisselend. Op een donkere dag kan dat tussen 13.00 uur en 14.00 uur zijn, op een zonnige dag kunnen de druppelbeurten bijvoorbeeld tot 16. 00 uur doorgaan. "Je zorgt dat de matten niet te nat de nacht in gaan." Er wordt 2,4 EC mee gedruppeld.

Rustig met plagen

Van plagen heeft het gewas dit jaar weinig last gehad. Ook nu zijn spint en luis nog niet terug gekomen. Eind augustus is nog wel een keertje ingegrepen toen er wat rupsen kwamen. Bij de ziektes blijft er hier en daar bovenin het gewas wat Mucor zitten.

Toppen kort bijhouden

Elke twee weken wordt er nog getopt en ingedraaid. "We blijven er kort opzitten, om het gewas open te houden en zoveel mogelijk zetting te stimuleren. Omdat er wat Mucor in zit, draagt het open houden misschien ook bij om het bovenin wat beter op te laten drogen."

In week 37 is de productie met 7 ons niet hoog. Het gemiddeld vruchtgewicht is met 202 gram nog vrij grof. De kwaliteit blijft hij goed vinden, al is er soms wel een enkele schapenkop te vinden.

Goede eindsprint te verwachten

"In week 36 hebben we toch nog goed zetting gehad, met een vrucht per stengel." Er hangen nu nog 32 vruchten per vierkante meter. "Er moet eigenlijk best een goede eindsprint in kunnen zitten met kilo's. En ook de prijzen lopen best vrij goed door."

Hoewel hij volop met de huidige teelt bezig is, begint ook het nadenken over de rassenkeus en teeltaanpassingen voor het komend seizoen al te spelen. Als verwacht hij gezien de best goed uitgepakte teelt van dit jaar weinig aanpassingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.