Glas

Achtergrond laatste update:5 sep 2015

Demokassen tomaat tonen nieuwe rassen

Diverse zaadfirma’s houden in deze periode weer open dagen in hun demokassen tomaat.

Naast de al commerciële rassen Foundation (tros middel) en Competition (fijnere 10-12 grams Cherry tros en los) legt Nunhems de nadruk op vier nieuwe rassen.

De grove trostomaat Progression (Nun 09094) is een slag grover dan het standaardras in dat segment van 150 tot 170 gram. Brix-waarden blijven steeds schommelen tussen de 4 en 5. Ook smaak- en houdbaarheidstesten laten goede beoordelingen zien. Het ras zal komend seizoen terug te zien zijn op meerdere proeven onder de belichting. Het advies is om op vijf vruchten te snoeien voor een mooie vlakke tros.

Extension (Nun 09097) is een middeltrostomaat met ietsje hoogronde vruchten van 110 tot 120 gram. Het ras is geschikt om voor een lange periode 7 vruchten per tros aan te houden houdt zich sterk tonen tegen gele kronen. In de traditionele teelt neigt het gewastype iets meer naar de vegetatieve kant.. In de belichte teelt blijft Extension keurig in balans.

In het los middel segment is Commotion (Nun 09080) een 95-105 grams tomaat die onder andere opvalt door ook vroeg in het seizoen een hoog gemiddeld vruchtgewicht te realiseren. Hij is dan grover dan het standaardras. Ook de houdbaarheid komt volgens Nunhems ietsje hoger uit. Het ras is sterk generatief.

De 20 grams cherrytros Direction (Nun 09068) geeft een snelle trosafsplitsing en goede echt rood gekleurde tomaatjes. Het ras maakt zeer uniforme mooie lange trossen aan. De smaak is zeer goed, met brixwaarden tussen de 8 en 9. Pluspunt van het gewas is de meeldauwresistentie.

Meedoen in 'kleurtjes'

Rijk Zwaan toont onder andere het nieuwe ras 72-760 RZ in het tros grof segment, met een goede kwaliteit en een betere smaak dan de standaard in dit grove segment.

Een volgens Rijk Zwaan veelbelovende nieuwkomer waar naar wordt gekeken is 72-719 RZ (tros midden), waarvan de vruchtkwaliteit zeker zo goed is als het standaard ras. Praktijkproeven moeten nog uitwijzen of de intern vastgestelde hogere productie daar ook gerealiseerd wordt.

72-190 RZ is een smaakvol Santa-type snacktomaatje waar veel van wordt verwacht, goed toepasbaar in onder andere shaker verpakkingen.

Tatami RZ is een ras in het pink-segment. Omdat alleen de wat afwijkende kleur voor consumenten te weinig zegt, en niet direct verbonden wordt aan de ook specifieke smaak, worden deze tomaten nu onder een speciaal duidelijk herkenbaar 'Silky Pink'-label op de markt gebracht.

Waar Rijk Zwaan tot nu toe niet in 'kleurtjes' deed, worden er nu proeven gedaan met diverse veelbelovende gekleurde smaaktomaatjes, waaronder een peervormige oranje variant.

Foto

 • Op de hoogte laten stellen van de nieuwste rassen zoals de midden tros Extension van Nunhems...

  Op de hoogte laten stellen van de nieuwste rassen zoals de midden tros Extension van Nunhems...

 • ...of de grove tros Progression die boven de 4 als brixwaarde blijft scoren.

  ...of de grove tros Progression die boven de 4 als brixwaarde blijft scoren.

 • Ook even naar de hoek met de smaakvolle berries.

  Ook even naar de hoek met de smaakvolle berries.

 • Rijk Zwaan maakt de aparte smaak en kleur van Tatami onderscheidender door het 'Silky Pink' label

  Rijk Zwaan maakt de aparte smaak en kleur van Tatami onderscheidender door het 'Silky Pink' label

 • Zelf registreren wat je van de smaak vindt,...

  Zelf registreren wat je van de smaak vindt,...

 • ...bijvoorbeeld van dit peervormige smaaktomaatje.

  ...bijvoorbeeld van dit peervormige smaaktomaatje.

 • Natuurlijk ook het bijbehorende gewas beoordelen.

  Natuurlijk ook het bijbehorende gewas beoordelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.