Glas

Achtergrond 1 reactie

Tomaten worden nu zelfs weggegeven

De daling van de tomatenprijzen gaat tot aan de bodem. Vandaag werden partijen losse tomaten zelfs gratis meegegeven aan commissionairs zodat afzetorganisaties in ieder geval geen negatief saldo hoeven te boeken vanwege stortkosten.

De prijsvorming van gangbare typen tomaten is al sinds eind mei slecht. De klokprijzen zijn sindsdien nauwelijks meer boven 40 cent (los) en 50 cent (tros) gekomen.  Begin juli waren de dagprijzen even wat hoger maar daalden daarna weer snel. Vorige week lag bij The Greenery de klokprijs van de tussentypetomaten rond 25 cent per kilo en veerde de prijs van ronde tomaten even op naar bijna 40 cent per kilo. Maar deze week lijken de prijzen van alle gangbare typen tomaten in een vrije val terecht gekomen. Losse tomaten noteerden vandaag nog maar 3 tot 6 cent per kilo. De trostomaten brengen niet meer dan 15 cent per kilo op. "Veel tomaten worden zelfs gratis meegegeven aan commissionairs zodat schoon schip gemaakt kan worden en de afzetorganisatie zich de stortkosten bespaart", zegt een handelaar. "Dat gebeurt op dit moment bij meerdere afzetorganisaties." Volgens hem zijn er veel oude tomaten in het handelskanaal. "Al een paar weken zie je dat telers de tomaten opsparen in de hoop dat de prijzen beter worden."

Minder los, meer tros

De aanvoer van losse tomaten voor de klok is niet overdreven groot. Gemiddeld kwamen er in de eerste vier dagen van deze week bijna 30 procent minder losse tomaten voor de klok dan de eerste vier dagen van vorige week. Bij trostomaten speelt de aanvoer bij The Greenery wellicht wel een rol bij de daling van de klokprijzen. In de eerste vier dagen werd juist ruim 50 procent meer voor de klok gezet dan vorige week, vooral veel grove trostomaten. De voornaamste reden voor de slechte prijsvorming is de hoge productie in heel Europa en de vakantieperiode waarin consumenten minder groente eten. Polen is in de zomer de voornaamste concurrent met losse tomaten. Het areaal is er de laatste jaren fors gegroeid. Door de Russische boycot komen ze vrijwel allemaal op de overvolle Europese markt terecht.

Specialisatie loont

De fijnere tomatentypen met een naam doen het aanzienlijk beter dan de 'bulk'-segmenten. Het grootste deel van deze producten wordt nog steeds bemiddeld voor redelijke prijzen. Bekende namen zijn Tasty Tom, Chica, Red Egg, gele en oranje trostomaten, etc. De gangbare cherrytomaten, ook een product dat inwisselbaar is voor vele andere herkomsten, hebben net als de andere losse tomaten even een prijsopleving gekend. Maar deze week zakte de prijs bij The Greenery al weer van 32 cent per doosje op maandag naar rond 17 cent vandaag.

Eén reactie

  • victoria bruns


    Beste mensen,

     

    Zo goedkoop zijn ze anders niet, in de supermarkten/buitenmarkten en/of AGFwinkels.
    Als je kijk na onze buren in Duitsland, is vaak veel goedkoper dan hier, terwijl het grootste gedeelte uit Nederland komt. Met andere woorden, de teler(s) zelf, verdienen er bijna niks aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.