Glas

Achtergrond

Lichtpuntjes in prijsvorming glasgroenten

De klokprijzen van tomaten liggen deze week nog steeds ver onder de kostprijs al is er hier en daar nog beweging zichtbaar. Komkommers, die een paar weken bijzonder goede prijzen scoorden, zakken geleidelijk terug. De paprikaprijs schommelt sterk maar blijft redelijk. Glassla weet bij BelOrta vooralsog de hoge noteringen vast te houden. De Aubergineprijs lijkt zich te herstellen.

Bij de prijsvorming van tomaat gaat het nog steeds bergafwaarts. In België lag deze week het prijsniveau zowel voor los als voor tros een dubbeltje per kilo lager dan vorige week. Vleestomaten noteerden gemiddeld maar ongeveer 17 cent per kilo, trostomaten 6 tot 10 cent meer. Opvallend is dat bij The Greenery de klokprijzen voor losse tomaten juist ongeveer een dubbeltje per kilo hoger liggen dan vorige week. Gisteren werden de ronde tomaten voor 38 cent geveild en de tussentypen voor 30 cent per kilo. "Je ziet dat de aanvoer een stuk minder is dan een paar weken geleden. Daardoor komen sommige prijzen los van de bodem. Maar tegelijkertijd is ook de vraag behoorlijk ingezakt door de vakanties. Mijn klanten in het noorden van het land bestellen een derde minder dan normaal, en de rest van het land volgt", zegt een handelaar.

Licht herstel

De aubergines lijken wel te reageren op een duidelijk lagere aanvoer. Bij BelOrta stegen de prijzen van de fijnere sorteringen deze week tot ruim boven 70 cent per kilo. The Greenery en ZON Fruits&Vegetables openden de week ook met ongeveer 70 cent per kilo aubergines, maar konden dat niveau niet helemaal vasthouden. Ook gekleurde paprika's dalen sinds vorige week weer in prijs, maar over het algemeen blijven ze veel beter op niveau dan voorgaande jaren.  Groene paprika's noteren deze week bijna twee keer zulke hoge prijzen als de gekleurde paprika's. Bij belOrta werd de grofste sortering gisteren voor € 1,25 per kilo geveild. Bij The Greenery steeg de prijs van groene paprika (181) vorige week zelfs even tot boven 2 euro per kilo, maar zakt hij deze week naar hetzelfde niveau als in België.

Komkommer back to normal

Komkommertelers hebben een paar goede weken achter de rug, voor zover ze konden profiteren van de hoge dagprijzen. De meeste Nederlandse komkommers worden bemiddeld. De bemiddelingsprijs lag vooral twee weken geleden ver onder de dagprijzen. Telers die op de Belgische veilingen aanvoeren hebben wel geprofiteerd van de sterke opleving van de prijzen.
Met het opgang komen van de producties uit de gewisselde teelten trekt de aanvoer aan en is de klokprijs deze week geleidelijk gedaald: bij The Greenery van 34 naar 28 cent per stuk (40-er); bij Zon van 37 naar 30 cent en bij BelOrta van 40 naar 29 cent per stuk.

Sla geniet van zomers weer

Glassla doet het bij BelOrta nog steeds goed. De zwaardere kropsla steeg deze week weer in prijs tot ruim 50 cent per krop. Veldsla (roosjes) verdubbelde gisteren zelfs zijn prijs in een dag naar meer dan € 3,50 per kilo. Eind juni was lag de klokprijs nog rond 30 cent per kilo terwijl de aanvoer niet veel hoger was. De vraag naar sla reageert sterk op veranderende weersomstandigheden. In Nederland wordt in de zomer nauwelijks nog glassla aangevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.