Glas

Achtergrond

Lagere Spaanse paprika-export haalt druk van de ketel

Spanje exporteerde in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 10 miljoen kilo paprika minder dan in dezelfde periode van 2014. Bovendien kwam het exportvolume van de paprika dat vorig jaar nog naar Rusland ging, niet op de EU-markt terecht.

Van januari tot en met mei 2014 exporteerde Spanje nog 380,3 miljoen kilo paprika. De winter van 2014 werd gekenmerkt door een bijzonder gunstig klimaat in Zuid-Spanje waardoor de gewassen lang stand hielden en een hoge productie realiseerden. De export van de eerste helft van 2013 bedroeg minder dan 340 miljoen kilo en die van dezelfde periode van 2012 nog lager: 318 miljoen kilo. De eerste vijf maanden van dit jaar exporteerde Spanje iets meer dan 370 miljoen kilo paprika, schrijft Hortoinfo op basis van cijfers van Eurostat. Door uitbreiding van het teeltareaal in Almería is de export dit jaar wel hoger dan in 2012 en 2013, maar lager dan vorig jaar. In dit afgesloten seizoen was het weer minder gunstig in Zuid-Spanje. Lange tijd was het erg warm in het najaar waardoor de vroege productie hoog was. De planten laadden zich vol voordat de winter kwam. Daarna werd het koud en nat en duurde de afrijping lang. Door deze combinatie van factoren waren de gewassen snel uitgeput. Het seizoen werd daardoor op de meeste bedrijven in Almería vroeger afgesloten. Dat kwam de prijsvorming van Nederlandse paprika's ten goede. Wanneer de prijzen stand houden kunnen de rendementscijfers dit jaar wellicht in het zwart genoteerd worden na meerdere verliesgevende jaren.

Paprika geen last van boycot

Als een van de weinig Spaanse producten heeft paprika niet geleden onder de boycot van Rusland. In 2014 ging 2,7 miljoen kilo paprika naar de Russische markt, dit jaar niets meer. Het lijkt niet veel maar in een overvoerde markt kan zo'n volume toch invloed hebben op de prijsvorming. De paprika's die niet naar Rusland gingen kwamen echter niet op de EU-markt terecht. Het grootste deel werd opgevangen door de export naar de Verenigde Staten, die meer dan verdubbelde naar 2,2 miljoen kilo. Zwitserland nam in vergelijking met vorig jaar 13 procent meer Spaanse paprika's af, 670.000 ton in de eerste vijf maanden van 2015.
De Europese markt van andere kasproducten is sterker beïnvloed door de Russische boycot. Van de ruim 45 miljoen kilo Spaanse groenten die in 2014 nog naar Rusland gingen, bestond meer dan de helft (24,6 miljoen) uit tomaten. Dit volume is niet opgevangen door meer export buiten de EU. Daarbij komt dat de totale Spaanse tomatenexport in de eerste vijf maanden met ruim 10 miljoen kilo is gegroeid. Bij elkaar opgeteld heeft de EU-markt dus ongeveer 35 miljoen kilo tomaten extra geabsorbeerd. Dat heeft de prijsvorming van tomaten geen goed gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.