Glas

Achtergrond

Spanje en Rusland verstoren markt aubergine

Spanje exporteerde in het eerste kwartaal van dit jaar 24 procent meer aubergines dan vorig jaar. In maart was de toename zelfs 56 procent. Door de Russische boycot is de Spaanse export buiten de EU meer dan gehalveerd, al weten de aubergines vermoedelijk via enkele EU-landen hun Russische bestemming te bereiken.

Het hele voorjaar kampen Nederlandse auberginetelers al met tegenvallende prijsvorming. Aan de eigen productie heeft het tot voor kort niet gelegen. Door het schrale en donkere weer kwam de productie in Nederland en België traag op gang. De belangrijkste verklaring lijkt te liggen in de grote export van Spanje. Uit cijfers van Fepex blijkt dat Spanje in het eerste kwartaal 56.111 ton aubergine exporteerde, bijna 11.000 ton (+24 procent) meer dan in dezelfde periode van 2014 en bijna 20.000 ton meer dan in 2013. Nog nooit was de Spaanse aubergine-export in het eerste kwartaal zo hoog. In maart, bij de start van het Noord-Europese seizoen, exporteerde Spanje 26.679 ton aubergine, bijna 9.600 ton meer dan in maart 2014. De productiecijfers van Almería voor april laten een stijging zien van meer dan 10 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nieuwe routes

Tegenover deze flinke stijging van de totale Spaanse aubergine-export staat een daling van de export buiten de EU van 2.323 ton naar 944 ton (-59 procent). De Russische handelsboycot is de voornaamste oorzaak. Tegelijkertijd is de export naar enkele Oost-Europese landen zo spectaculair gestegen, dat hier wel sprake moet zijn van re-export, waarschijnlijk op Rusland. Dit jaar zijn er ineens in het eerste kwartaal meer Spaanse aubergines naar Bulgarije gegaan dan naar Nederland, vorig jaar nog de derde grootste afnemer na Frankrijk en Duitsland. Naar Litouwen ging bijna 1.500 ton Spaanse aubergine, zeven keer zoveel als vorig jaar. Cyprus is plotseling een aardige afnemer geworden terwijl Griekenland en Letland hun aubergine-import verdubbelden. Ook bij tomaat zijn de genoemde landen duidelijk meer gaan afnemen, maar de verschillen zijn minder extreem dan bij aubergine.

Extra druk op prijzen

Ondanks de sterk toegenomen spreiding van het aantal bestemmingen voor Spaanse aubergines is er toch sprake van meer druk op de traditionele afzetmarkten in de EU. De export op Frankrijk groeide met 3 procent naar ruim 12,5 miljoen kilo, waarmee Frankrijk nog steeds de grootste afnemer is. Maar Duitsland nadert. De traditioneel grootste afnemer van Nederlandse aubergines importeerde in het eerste kwartaal 11 procent meer Spaanse aubergines (totaal 11,6 miljoen kilo). Dit zal zeker invloed gehad hebben op de prijsvorming van de Nederlandse aubergines. Opvallend is ook de sterke toename van de export naar Italië. Met bijna 6,5 miljoen kilo in het eerste kwartaal passeerde Italië Nederland als afnemer van Spaanse aubergine. De export op Nederland daalde met 7 procent naar 5,4 miljoen kilo, en die op Engeland met 9 procent naar 3,9 miljoen kilo. België nam 17 procent minder Spaanse aubergines af (952 ton).

Of registreer je om te kunnen reageren.