Glas

Achtergrond

Prijzen glasgroenten klimmen uit het dal

De klokprijzen van Nederlandse en Belgische veilingen laten voor de meeste glasgroenten een plotselinge opleving van de prijzen zien. De prijs van tomaten valt nog tegen maar er tekent zich toch enig herstel af.

Deze week zijn de prijzen van paprika snel hersteld van de dip van de laatste weken. Maandag deden de klokprijzen van rode paprika (221) nog € 0,80 (The Greenery) en zelfs maar € 0,71 bij ZON Fruits & Vegetables. Vandaag is dat al weer 1,19 en 1,13 euro. De klokprijs van gele paprika steeg ongeveer 30 cent per kilo naar circa € 1,15 per kilo. Groene paprika, die vorige week al een herstel liet zien, klom in de loop van de week naar een klokprijs van circa € 1,55 (The Greenery en BelOrta) en € 1,74 bij ZON. De klokprijs van oranje paprika steeg in vier dagen met 50 cent per kilo naar circa € 1,50 per kilo. De opleving van de prijzen is een direct gevolg van stabilisering van de productie en aantrekkende vraag. Door de grootschalige acties van retailers en de betere weersomstandigheden is de verkoop gestimuleerd.

Komkommers snel verkocht

Ook de komkommerprijs veerde op. Vorige week leverden de telers hun komkommers af voor een dagprijs van gemiddeld niet veel meer dan 15 cent per stuk. De klokprijzen gingen al richting 12 cent per stuk. Deze week begon al met betere klokprijzen. Vandaag werden de 40-ers bij The Greenery geveild voor 25 cent. Bij BelOrta werd gisteren zelfs al 31 cent per stuk genoteerd. De notering op veiling ZON ging in de afgelopen 4 dagen van 16 cent naar 23 cent. Blijkbaar heeft de markt de grote aanvoer van vorige week goed verwerkt. De productie was in week 22 nog hoger dan velen toen inschatten. In de traditionele teelt werd op meerdere bedrijven meer dan 9 stuks per vierkante meter gesneden. Op bedrijven met hoge draad lag dat nog een paar stuks hoger, al worden ze daar lichter geoogst.

Snelste en langzaamste stijgers

De aubergineprijs beleeft deze week de sterkste opleving. In zeven dagen tijd is de klokprijs meer dan verdubbeld, maar die was met een niveau onder 40 cent per kilo ook bijzonder laag. Deze week steeg de prijs snel, vooral bij BelOrta en ZON. Zowel de 225-ers als de 300-ers kwamen gisteren al ruim boven een euro per kilo. The Greenery blijft wat achter met vandaag klokprijzen van net boven 90 cent per kilo.
De tomatenprijzen gingen in de afgelopen periode later dalen en lijken nu later te herstellen. De klokprijzen openden deze week nog lager dan ze vorige week afsloten. Toch zijn ook hier de eerste tekenen van herstel waarneembaar. De prijs van middel trostomaten steeg bij The Greenery in drie dagen van 40 naar 45 cent per kilo. Flandria Elite deed gisteren 56 cent per kilo, 4 cent meer dan maandag en Baron-vleestomaten noteerden 3 cent meer. Veel is het niet, maar de markt lijkt zich op zijn minst te stabiliseren, net als de aanvoervolumes.

Of registreer je om te kunnen reageren.