Glas

Achtergrond

Flow based marktkoppeling

Donderdag 21 mei jl. is de Nederlandse markt voor elektriciteit beter gekoppeld aan die van onze buurlanden door een flow-based marktkoppeling. Deze koppeling zorgt ervoor dat het bestaande elektriciteitsnetwerk in de betrokken landen (Nederland, Frankrijk, Duitsland en België) efficiënter benut kan worden.

De bestaande grenscapaciteit is technisch niet uitgebreid, maar wat voorheen achter werd gehouden als veiligheidsmarge word nu grotendeels vrijgegeven om de netten beter aan elkaar te koppelen. Met als resultaat meer flows, maar minder ruimte om elkaar te helpen als er onbalans ontstaat. Mogelijk resulteert dit ook in minder Europese onbalans als het in een land ontstaat.. Al is er nu nog te weinig data beschikbaar  om daar conclusies aan te verbinden.

 

Lees de volledige marktanalyse van Powerhouse in onderstaande bijlage.

Of registreer je om te kunnen reageren.