Glas

Achtergrond

Prijs glasgroenten zakt nog verder weg

Deze week zijn de dagprijzen van vrijwel alle glasgroenten nog verder weggezakt, terwijl ze in voorgaande weken al enorm veel hadden ingeleverd.

Oranje paprika en courgette, die het vorige week nog redelijk deden, hebben zich nu ook gevoegd in het rijtje slecht betaalde producten. De enorme productiepieken met ook nog eens een handelsdag minder, zijn de voornaamste oorzaken van de prijsval. Groene paprika is een van de weinige lichtpuntjes.

Het oogstwerk vormt deze weken de voornaamste bezigheid in de kas. Dat is rond eind mei heel gebruikelijk. Maar de hoeveelheden te oogsten product zijn nu wel uitzonderlijk hoog. Dat leidde vorige week al tot een vrij plotselinge prijsval. Deze week gaat de prijsdaling onverminderd door. Door het koele voorjaar is de afrijping lange tijd trager geweest. Doordat de luchtramen dichter blijven worden hoge CO2-concentraties gehandhaafd wat in combinatie met de goede lichtomstandigheden (hogere planttemperatuur) en het iets betere groeiklimaat nu tot heel hoge producties leidt. "We zagen die oogstpiek al aankomen natuurlijk maar er hangen nu wel zo verschrikkelijk veel rode paprika's. We zijn twee weken geleden al begonnen extra mensen in te zetten, maar we komen er nu toch nog tekort", schetst paprikateler Theo Jansen in Andijk het beeld op de meeste glasgroentebedrijven.

Hausse paprika's tijdelijk

Bij paprika verloopt de zetting ook nog in hoge pieken en dalen. Landelijk wordt deze week gemiddeld ongeveer 1,5 kilo gekleurde paprika per vierkante meter gesneden, maar 2 kilo komt ook voor, denkt Jansen. Door acties van de retailers is de vraag flink gestimuleerd. Dit kon een verdere afkalving van de prijs niet voorkomen. Deze week tikte de klok voor rode paprika zelfs al prijzen van onder 80 cent per kilo aan.  De prijs van gele paprika leek zich maandag (bij BelOrta) nog redelijk te kunnen handhaven, maar zakte daarna ook weg. Oranje paprika hield vorige week de eer nog hoog met prijzen van rond 2 euro per kilo. Maar deze week is die prijs meer dan gehalveerd. De groene paprika lijkt door zijn dieptepunt heen. De klokprijzen lag gisteren al weer boven € 1,50 per kilo (ZON en The Greenery). De verwachting is dat de aanvoer van gekleurde paprika's in week 24 weer veel lager zal zijn.

Kilo tomaten voor 30 cent

Bij tomaat zijn nu ook de laatst aangehouden extra stengels nu volop in productie. Met de huidige weekproducties wordt de achterstand vlot ingehaald. Tot voor kort hebben vooral de trossen (grof en middel) veel langer hogere prijzen weten te handhaven dan vorig jaar. Maar deze week zakte de prijs toch ook onder 60 cent per kilo. Voor de losse tomaten was de prijs van vorige week blijkbaar nog niet de bodem. Tussentypen en ronde tomaten zakten gisteren naar circa 30 cent per kilo (The Greenery). De prijsvorming van de fijnere typen en specialties staat ook sterk onder druk door de internationaal sterke uitbreiding van de productie.

Veel komkommers en aubergines

De komkommer klokprijs (40-ers) lag vorige week nog op 20 cent bij BelOrta en 17 cent bij The Greenery. Deze week is dat niet veel hoger dan 13 cent per stuk. Ook bij komkommer liggen de producties hoog. Per week worden er 6,5 tot 8,5 stuk per vierkante meter gesneden (traditionele teelt) en 8,5 tot 9,5 stuks per vierkante meter in de hogedraadteelt, schat komkommerteler Willem Doorn.  Daarbij komt dat vrijwel alle tussenplanters nu weer volop in productie zijn. Het ontbreken van bbq-weer speelt komkommer misschien wel het meest van alle vruchtgroenten parten

Bij aubergine is de prijsvorming het hele voorjaar al niet goed, maar eind vorige week zakte het naar een teleurstellend niveau van rond 40 cent per kilo (The Greenery). Deze week brengt de grovere sortering bij BelOrta nog maar 32 cent per kilo op. Ook bij aubergine is de productie hoger dan andere jaren. "Met deze week erbij hebben we drie weken met meer dan 2,5 kilo per vierkante meter. Dat is gemiddeld 3 ons meer dan in dezelfde weken van vorig jaar", zegt aubergineteler Paul van der Knaap in Kwintsheul. Landelijk speelt ook mee dat het areaal van het hoogproductieve ras Beyoncée opnieuw gegroeid is, naar circa 60 procent van het areaal in Nederland en België.

Russische boycot weinig effect

Niet allen de productiepiek drukt de prijzen, ook de achterblijvende vraag werkt niet mee. De acties die de meeste retailers rond de feestdagen gingen meestal uit van barbecue-weer. Ze zullen de verkoop minder gestimuleerd hebben dan verwacht. Een meevaller is dat de export op Oost-Europa groeit en dat de Russische boycot hierop nauwelijks invloed lijkt te hebben. "Er wordt veel geëxporteerd naar landen die je eerst op de kaart moet opzoeken", zegt een handelaar. "Blijkbaar zijn er meerdere wegen die naar Moskou leiden."

Of registreer je om te kunnen reageren.