Glas

Achtergrond laatste update:9 apr 2015

Misrekening kost handel en komkommertelers veel geld

Telers die hun komkommers lieten verkopen voor de dagprijzen hebben in week 14 recordomzetten gehaald van 3 tot 3,50 euro per vierkante meter. Telers waarvan veel komkommers waren voorverkocht kwamen veel lager uit.

Zelden zullen de verschillen in uitbetaalprijs zo groot geweest zijn als vorige week bij de Nederlandse komkommertelers. Een aantal handelaren hadden ondanks de voorspelling van geringere volumes voor week 14 al een groot volume voorverkocht voor relatief lage prijzen. Door de veel lagere aanvoer dan normaal moesten een aantal handelaren grote volumes bijkopen in de daghandel. Dit leidde vorige week woensdag tot extreem hoge klokprijzen van 1,21 euro bij BelOrta en 98 cent per stuk bij The Greenery (40-ers). Dat was geen 1-aprilgrap, zeker niet voor handelaren die het verschil moesten bijpassen. De misrekening kwam hen duur te staan want de voorverkoopprijs voor week 14 lag onder 30 cent per stuk.

Record weekomzet

Maar ook de komkommertelers liepen veel geld mis door de lage voorverkoopprijs. Bij een weekproductie van normaal gesproken 4 tot 4,5 stuks per vierkante meter (40-ers), tot 7 stuks wanneer voornamelijk 30-ers werden gesneden, realiseerden telers die alleen via de daghandel verkochten tussen 3 en 3,50 euro per vierkante meter. Dit lijkt een recordomzet. Zelfs in de twee topweken van oktober 2014 werd niet zo'n hoge weekomzet genoteerd. Door het oplopen van de prijzen werden de komkommers vanaf week 13 steeds lichter gesneden. Dat stuwde de dagprijs van de zwaardere komkommers extra omhoog.

Productie 40% lager

De lagere komkommeraanvoer werd grotendeels veroorzaakt door het tegenvallende weer van de laatste weken met weinig licht en schraal klimaat. Volgens Joop de Hoog van telersvereniging Friskom lag de aanvoer in week 14 bijna 40 procent lager dan normaal. Ook de aanvoer uit Spanje is de laatste tijd sterk afgenomen. "Handelaren die volgens de kalender verkopen zaten er helemaal naast. Maar sommigen luisteren beter naar de signalen uit de praktijk, dat is duidelijk", aldus De Hoog. "Als het gras niet groeit, dan groeit het in de kas ook niet", is zijn wijze les.

Teeltwisseling al begonnen

Vandaag (en gisteren al bij BelOrta) brachten de komkommers veel minder op, al is een prijs van 43 (The Greenery) en 48 cent (BelOrta) voor de 40-ers nog steeds goed te noemen. De verwachting is dat de aanvoer deze week flink zal stijgen. Toch zalde prijs de komende tijd hoog zal blijven omdat het teeltareaal niet volledig in productie is. In week 14 zijn de eerste telers (4 keer planters) begonnen met de teeltwisseling. Vanaf volgende week beginnen de drie keer planters te wisselen. Het aantal tussenplanters lijkt dit jaar bovendien hoger. Zij blijven in productie maar het duurt bij tussenplanten langer voor het nieuwe gewas zijn maximale productie haalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.