Glas

Achtergrond laatste update:17 apr 2015

Energieprijzen lopen op

De olieprijs loopt deze week opnieuw op, naar de $60 per vat Brentolie. Vorige week kostte de olie $58 per vat. De prijs loopt op vanwege aanhoudende politieke en sociale spanningen in het Midden-Oosten.

Iran drong deze week nogmaals aan op productieverlaging van het oliekartel OPEC. Productieverlaging zou de olieprijs moeten opkrikken. Dat werd woensdag bekend via het ANP. Volgens de Iraanse olieminister moet de OPEC zijn productieplafond met minstens 5 procent omlaag schroeven. In november besloot de OPEC de productie te handhaven, wat er mede toe leidde dat de olieprijzen hard omlaag gingen. Van een koers van destijds $85 per vat daalde de prijs in twee maanden tijd naar het huidige niveau. Iran had toen al kritiek geuit op dat besluit, maar het belangrijkste OPEC-lid Saoedi-Arabië is geenszins van plan toe te geven aan de wens van Iran.

Ook andere OPEC-leden zoals Venezuela, Libië en Algerije hebben opgeroepen tot een productieverlaging. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) liet woensdag weten dat de dagelijkse productie van de OPEC in maart met bijna 900.000 vaten is gestegen naar 31 miljoen vaten (van 159 liter). Dat is de sterkste stijging sinds juni 2011. Volgens het IEA zal de productie van de OPEC deze maand waarschijnlijk verder stijgen.

Het IEA meldde verder dat de wereldwijde olievraag dit jaar waarschijnlijk zal toenemen met 1,1 miljoen vaten tot gemiddeld 93,6 miljoen vaten per dag. Dat zijn 90.000 vaten per dag meer dan bij de voorspelling van het IEA vorige maand.
De dieselprijs loopt deze week in het kielzog van de dieselprijs op naar 98 cent per liter. De afgelopen twee weken was de dieselprijs nog 94 cent.
Op handelsplatform TTF is de contractprijs 2016 21,356 en 2017 21,256 cent per kuub. De voorlopige uitspraak van de Raad van State over de gaswinning in Groningen beïnvloedt de gasprijs op zowel korte als lange termijn. De gaswinning wordt beperkt waardoor de prijzen iets oplopen.

De stroomprijs voor 2016 is  €49,48 en 2017 €48,64 per KWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.