Glas

Achtergrond

Spaanse tomaten veel slechter betaald

Spaanse tomatentelers klagen steen en been vanwege de lage prijzen voor hun product. "Nog nooit zijn de prijzen zo vroeg in het jaar zo slecht geweest", zei een teler van snacktomaatjes in het Spaanse Níjar vorige week.

Internationaal is de markt van kleine tomaatjes verstoord door enorme uitbreiding in areaal. Maar ook andere typen tomaten scoren slecht in Spanje. De trostomaten halen daar nog niet de helft van de prijs die hier voor de veilingklok wordt gerealiseerd. De Spaanse telers van trostomaten kregen in de afgelopen 3 weken (week 10, 11 en 12) tussen 52 en 59 cent per kilo, blijkt uit cijfers van de Junta de Andalucía. Bij The Greenery lagen het weekgemiddelde van de klokprijs tussen € 1,25 en € 1,45 per kilo en bij BelOrta nog hoger. De Spaanse losse tomaten werden wat beter betaald, tussen 46 en 66 cent per kilo. Maar dat is nog altijd meerdere dubbeltjes minder dan het product in Nederland en België.

Probleemloos alternatief

Voor een groot deel is het grote prijsverschil te verklaren uit het verschil in kwaliteit. Vooral Spaanse trostomaten hebben een veel minder aantrekkelijk uiterlijk dan de Nederlandse en Belgische. Ze zijn dof van de krimpscheuren en de doorkleuring is niet altijd egaal. De groene delen zien er over het algemeen veel minder vers uit. Het wisselende en koele weer van de afgelopen weken heeft grote invloed op de kwaliteit gehad. "Ik probeer ze voor een schappelijke prijs per doos van 5 kilo te verkopen, maar dat is helemaal niet aan de orde", zegt Dirk van Nieuwkerk van Anaco Greeve. "De Nederlandse trostomaten raak ik veel gemakkelijker kwijt. Die zijn na een week nog vers."

Nederland versterkt positie

Net als in Nederland zien Spaanse telers de grote concentratie van de vraag bij prijsvechters als een van de voornaamste oorzaken van de slechte prijzen. Maar evenzeer speelt de wisselende kwaliteit door het grillige klimaat en de beschikbaarheid van een alternatief een belangrijke rol. "Grote inkopers als Lidl en Rewe hebben nu de keus om het hele jaar door een probleemloos product uit Nederland te kopen. Door de uitbreiding van de belichte tomatenteelt wordt de positie van Nederland steeds sterker", aldus Van Nieuwkerk.

Minder Marokkaans aanbod

De prijzen in Nederland en België zijn dit voorjaar weliswaar beter dan vorig seizoen, maar gezien het volume op de markt vindt de handelaar ze toch aan de lage kant. Polen is nog niet op de markt met onbelichte teelten en ook hier is de teelt enigszins vertraagd. Ook uit Marokko komen minder kilo's. In week 12 exporteerde Marokko 62 procent minder tomaten dan in dezelfde week van 2014, schrijft de Junta de Andalucía in zijn weekverslag. Volgens cijfers van de Europese Commissie heeft Marokko tussen 1 en 22 maart 23.420 ton tomaten naar de EU geëxporteerd, slechts 56 procent van het toegestane contingent.

Entreeprijs versoepeld

Gezien de gemiddelde entreeprijs van de Marokkaanse tomaten (87 cent per kilo in week 12) bestaat een flink deel van het Marokkaanse aanbod uit fijnere types. Sinds vorig najaar het nieuwe handelsakkoord in werking is getreden, wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de typen tomaten. Dat brengt met zich mee dat Marokko zonder problemen de vastgestelde minimum-entreeprijs voor tomaten (46,1 euro per 100 kilo) haalt, ook al gaan de grovere tomaten daar geregeld onder. De Spaanse telersorganisaties zijn hierover zeer verbolgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.