Glas

Achtergrond laatste update:10 dec 2015

'We hopen nog dit jaar op aardwarmte te gaan draaien'

"De planten bij de plantenkweker staan er goed op. Ze waren net uitgezet op 26 per vierkante meter en het zag er allemaal gezond uit", zei Tom Bos vorige week na zijn bezoek aan de plantenkweker. Hij gaat komend seizoen het nieuwe ras Kylie telen, een vierstengelsysteem op onderstam Maxifort. Op 10 en 17 december worden ze geplant op de twee bedrijven in Vierpolders.

De kas lag vorige week al vrijwel klaar. De matten (Grodan Expert) zijn volgedruppeld met een ec van 3,6. Een ruimtebehandeling met een desinfecterend middel is niet nodig. We zijn redelijk schoon geëindigd. Er hangen al vangplaten en we gaan er nog bijhangen. Als het nodig is gaan we een rondje Vertimec doen, maar liever niet. Het gebruik ervan is beperkt. Net als andere middelen mag je er maar een beperkte hoeveelheid van gebruiken. Je moet dus goed opletten wat je wanneer gebruikt.

Kas ligt klaar

In de afgelopen weken is alles grondig schoon gemaakt. De kas is uitgespoten, de stekers zijn in het zuur gezet, de teeltgootjes zijn met chloor schoongemaakt en de pomp van het drainsysteem is stil gezet zodat het chloor ook daar zijn werk kon doen. Nadat de drainsilo was leeggezogen is er waterstofperoxide-oplossing in gegaan zodat ook hieruit geen besmettingen mogelijk zijn. In de eerste kas was ook al anti-condens-folie getrokken. Het heeft perforaties op 10 bij 10 centimeter. Daarmee hou je minder warmte binnen, maar je kunt het wel langer gebruiken. Ik hoop dat het tot begin februari erin kan blijven. Boven het folie ligt nog het beweegbare energiescherm. Dat moet volgend jaar wel vervangen worden want het niet echt helder meer, maar omdat we ac-folie hebben ligt het overdag toch meestal open.

Aardwarmte gaat stromen

De investeringen waren dit jaar gericht op het aanpassen van de bedrijven op de levering van aardwarmte. We hopen vanaf eind december aardwarmte te kunnen afnemen. De bron ligt ongeveer 800 meter verderop. Om de negen bedrijven (samen 50 hectare glas) van warmte te voorzien is 14 kilometer pijpleiding ingegraven. Op de transportleiding in ons ketelhuis is, naast de aansluiting van de ketel en de wkk, nu ook die van de aardwarmte aangesloten. Vorige week werden de laatste leidingen geïsoleerd. Het water komt met maximaal 84 graden naar boven. Hier komt het met een temperatuur van circa 81 graden binnen bij de warmtewisselaar. Om de constante flow warm water zo flexibel mogelijk te benutten zijn op alle verwarmingsnetten frequentieregelaars gezet. Er is ook een nieuwe transportleiding tussen beide bedrijven gelegd en een nieuwe warmtebuffer van 1700 kuub aangelegd. Samen met de bestaande buffer is er nu een voorraad warm water van 2500 kuub op ruim 8 hectare kasoppervlakte. We verwachten zo 40 tot 50 procent van onze warmtebehoefte met aardwarmte in te vullen. De rest hopen we met een van de twee wkk's te doen.

Vloeibare CO2

Begin januari wordt er nog een tank voor vloeibare CO2 geplaatst en aangesloten. Tot die tijd zal de ketel misschien nog even moeten draaien want CO2 doseren uit de wkk is taboe tot de ramen weer regelmatig open gaan. De ketel zal niet veel hoeven draaien, want de eerste anderhalve week hebben de planten nog niets nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.