Glas

Achtergrond

Voorzichtig herstel van tomatenprijzen

De dagprijzen van tomaat zijn deze week verder gestegen nadat vorige week die trend zich al aankondigde. Door de kleine hoeveelheden hier moet de oorzaak in Zuid-Europa gezocht worden. De temperatuur en daarmee de productie zijn daar de laatste weken sterk gedaald tot normale waarden.

Vorige week was al een stijging te zien bij de trostomaten. De prijs van middeltrostomaten (Elite) steeg vorige week woensdag bij BelOrta naar 84 cent per kilo, een paar cent meer dan bij de grove trostomaten (Princess). Dit prijsniveau werd begin deze week weer opgepakt. The Greenery startte de week met klokprijzen rond 63 cent per kilo voor de grove trostomaten, maar noteert vandaag toch ook al 85 cent, net als de trosmiddel. Bij ZON Fruits&Vegetables was de middeltros gisteren al opgeklommen naar 90 cent per kilo. De cherrytomaten blijven nog wel ver achter in prijs. Met 17 cent per 250 gram bleven ze gisteren zelfs ver achter bij hun veel grovere soortgenoten. De prijs van trospruimtomaten (Romavine) ging wel fors omhoog, van 52 cent op maandag, naar 82 cent gisteren.

Relatief koud

De verklaring voor de opleven van de prijzen ligt in vooral in Zuid-Spanje. De forse daling van de temperaturen heeft de afrijping en daarmee de aanvoer sterk afgeremd. Door de late start van het seizoen en de lange periode van warm najaarsweer was de productie lange tijd veel hoger dan normaal waardoor Spaanse telersorganisaties het al over prijzencrisis hadden. Nu beginnen de prijzen van vrijwel alle vruchtgroenten zich te herstellen. De trostomaten deden dinsdag al weer 81 cent per kilo. De losse tomaten blijven met 48 cent nog wat achter, maar deze prijs is toch bijna het dubbele van de eerste helft van november.

Meer Marokkaanse tomaten

Marokko stuurde in week 48 ruim 8,8 miljoen kilo tomaten naar de EU, volgens de weekstatistieken van de Junta van Andalucia. Dit is 9 procent meer dan in dezelfde week van vorig jaar, maar Marokko heeft dit seizoen ook zijn contingent vergroot met 28 miljoen kilo (tussen oktober en mei). Ondanks Spaanse klachten over overschrijdingen van de quota laten de statistieken het tegendeel zien. Tot en met week 48 had Marokko 29.007 ton tomaten naar de EU geëxporteerd. Dat is 21 procent meer dan in dezelfde periode van 2014. Maar het is nog steeds maar 75 % van wat het in november mocht exporteren, namelijk 38.500 ton plus een deel van het extra quotum van 28.000 ton voor het hele seizoen.

Kijk hier voor actuele Spaanse prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.