Glas

Achtergrond

Tuinders Almeria beknibbelen op biologische bestrijders

In september had een Spaanse leverancier van biologische bestrijders te maken met technische problemen waardoor het Swirskii in het geheel niet of te laat kon uitleveren. Die dip in het aanbod heeft te maken met de al eerder afgenomen vraag bij de Spaanse telers.

Voor een deel konden andere leveranciers dit opvangen, maar een hoop telers moesten teruggrijpen op chemische gewasbescherming. Ogenschijnlijk een incident, zonder gevolgen in het verdere verloop van het seizoen, maar het was wel veelzeggend voor de ontwikkelingen de laatste jaren. Door de concurrentie in Almeria onder aanbieders van natuurlijke vijanden zijn de verkoopprijzen ingezakt. Daarnaast besluiten telers om zich te concentreren op de inzet van Swirskii en Orius en besparen zo een aanzienlijk bedrag per hectare. De aanbieders reageren hierop door te werken met een strakkere productieplanning en zijn terughoudender bij het investeren in productie en R&D.

De afgelopen tien jaar kende de biologische bestrijding in de paprikateelt in Almeria een enorm sterke opmars, vooral in het seizoen 2007-2008. De inzet van Orius laevigatus en Amblyseius swirskii tegen trips en witte vlieg is uiterst succesvol gebleken. De eerste jaren werden ook Eretmocerus, Phytoseiulus, Aphidius ingezet. Paprikatelers hadden in die tijd een seizoenscontract per hectare met een leverancier, met een gemiddelde kostenpost van circa 4350 euro per hectare. Tegenwoordig beperken telers zich hoofdzakelijk tot het uitzetten van Orius en Swirskii, die ze bovendien zelf kopen.

Kosten knijpen

Valter Ceppi, commercieel directeur Spanje bij Koppert: "De dosis van 3-4 Orius en 100 Swirskii per vierkante meter is niet veel gedaald, maar wel die van andere natuurlijke vijanden, zoals Phytoseiulus, Aphidius, Eremtocerus." De gemiddelde uitgaven aan biologische bestrijding per hectare zijn hierdoor gedaald naar zo'n 1250 euro per hectare. Valter Ceppi, commercieel directeur Spanje bij Koppert: "De dosis van 3-4 Orius en 100 Swirskii per vierkante meter is niet veel gedaald, maar wel die van andere natuurlijke vijanden, zoals Phytoseiulus, Aphidius, Eremtocerus."

De meeste telers in Almeria hebben twee teelten per jaar, al is er in paprika een tendens om niet te vroeg te starten in het najaar, maar de teelt door te trekken tot aan de lente. Het meest gangbaar is om na een vroege teelt tomaat, paprika, meloen, of komkommer een voorjaarsteelt meloen of courgette te hebben. Daarin worden weinig natuurlijke vijanden uitgezet, omdat deze teelt een stuk korter is en de teler het met enkele keren spuiten af kan. Ceppi: "Het gevolg hiervan is dat we jaar na jaar de populatie witte vlieg aan het einde van het voorjaar groter zien worden, waar je bij aanvang van het nieuwe seizoen mee te maken krijgt".

Het gevolg van de lagere omzet die bedrijven zoals Koppert Biologic Systems, Agrobio en Biobest de laatste jaren genereren is een strakkere productieplanning, omdat niet verkochte stuks moeten worden vernietigd. Ceppi: "Als de druk op de prijzen wat minder zou zijn, dan zouden we ongetwijfeld wat meer productie hebben gehad en dus makkelijker extra vraag kunnen opvangen".

I ♥ beestjes

Dit voorjaar voerde de sectororganisatie uit Almeria Hortyfruta een campagne "I love bichos" (Ik houd van beestjes) een lokale campagne om tuinders ervan te overtuigen ook in het voorjaar gebruik te maken van natuurlijke vijanden. Naar aanleiding van de wake up call in september, na het incident met Swirskii, spraken leveranciers van biologische bestrijders en sectororganisatie Hortyfruta onlangs over de tendens onder tuinders om in het voorjaar minder gebruik te maken van natuurlijke vijanden. Voor Hortyfruta is het duidelijk dat er geen weg terug is naar chemische gewasbescherming en zal hier bij de ledencoöperaties extra op aandringen. Het sprak de intentie uit een nieuwe campagne te voeren het volgende voorjaar, al bepaalt de teler uiteindelijk zelf of hij kiest voor chemie of biologische bestrijders.

Of registreer je om te kunnen reageren.