Glas

Achtergrond

Haperend Spanje zorgt voor nog hoge prijzen

De klokprijzen van diverse vruchtgroenten houden langer dan andere jaren een hoog niveau vast. De komkommerprijs steeg deze week zelfs weer. Bij losse tomaten komt de Spaanse productie nu flink op stoom waardoor de prijzen sterk gedaald zijn.

De handel lijkt maar geen afscheid te kunnen nemen van de Nederlandse en Belgische komkommer. Deze week zijn de klokprijzen weer flink opgelopen. Bij The Greenery steeg de klokprijs van de 40-ers van 18 cent op vrijdag naar 42 cent gisteren. Ook de 35-ers werden ruim twee keer zoveel waard. Bij BelOrta werd gisteren 51 cent betaald voor de 40-ers en 45 cent voor de 35-ers. Vandaag was dat 48 en 44 cent. Begin vorige week zakte de klokprijs van komkommers weg onder 30 cent per stuk, mede als gevolg van een grotere aanvoer. In de eerste 3 dagen van die week (44) werden bijna 60 procent meer komkommers geveild dan een week eerder. In de eerste drie dagen van deze week werd bij BelOrta maar 8 procent minder aangevoerd dan vorige week. Toch steeg de klokprijs fors. Blijkbaar is de aanvoer uit Spanje onvoldoende om aan de marktvraag te voldoen. De consumptie van zomergroenten blijft mogelijk langer hoog doordat het zo uitzonderlijk warm is. "Mogelijk dat sommige retailers zich verkeken hebben op het Spaanse aanbod", denkt Philip Willems van BelOrta. "Het is duidelijk dat Spanje de vraag nog niet helemaal kan invullen."

Tomaat nog lang in trek

Ook bij trostomaat vertoont de overgang naar het Spaanse en Marokkaanse seizoen haperingen. De klokprijs is twee weken geleden weliswaar gedaald, maar handhaaft zich sindsdien toch redelijk. Bij BelOrta werd tot en met gisteren nog circa 1 euro per kilo betaald voor de middeltros (Elite) en tegen 90 cent voor de grove tros (Princess). De iets dalende trend bij grove tros heeft waarschijnlijk te maken met de 35 procent grotere aanvoer in de eerste drie dagen van deze week ten opzichte van vorige week. Het zal niet lang meer duren voor Spanje definitief het roer overneemt bij trostomaten. Vandaag daalde de BelOrta klokprijs van Princess al naar 69 cent per kilo, terwijl Elite zich nog handhaaft. Bij ZON Vegetables&Fruits is bij trosmiddel de prijsdaling vorige week al ingezet. Deze week komt de klokprijs onder 80 cent per kilo.
Bij losse tomaat zijn de prijzen nog weer een week (wk 43) eerder sterk gaan dalen. Het is duidelijk dat het niet de moeite meer loont nog langer teeltkosten voor te maken. De ronde tomaten brengen nog maar circa 32 cent per kilo op bij ZON en The Greenery. De grovere Prince (70 mm) deed vandaag 46 cent en vleestomaat Baron 42 cent per kilo. Gezien de sterk gestegen aanvoer van losse tomaten zijn al veel bedrijven de teelt aan het beëindigen.

Gewassen leeg geoogst

Het seizoen voor paprika is ook vrijwel voorbij in Nederland en België.  De aanvoer op de veilingen is deze week zo gering dat het nauwelijks nog een rol speelt op de markt. Voor aubergine is dit vermoedelijk de laatste week dat er nog redelijke volumes worden aangevoerd. Bij BelOrta werden de eerste drie dagen van deze week bijna 40 procent meer aubergines aangevoerd dan begin vorige week. Het grote aandeel 225-ers wijst erop dat de gewassen worden leeg geknipt.

Of registreer je om te kunnen reageren.