Glas

Achtergrond

'We hopen paprika’s nog net rood te oogsten'

Bij Jansen Paprika in het Noord-Hollandse Andijk wordt de teelt in een kas van 7,5 hectare met Maranello beëindigd.

In de andere kas met Nagano wordt nog drie weken doorgeteeld. Theo Jansen: "Als we die laatste kas straks gaan rooien, ligt de eerste al weer helemaal klaar voor de nieuwe teelt."

Het is goed dat de Maranello er als eerste uit gehaald wordt. "Die zijn we groen gaan snijden vanwege goede prijzen. En omdat hij er ook nog eens langer over doet om door te kleuren dan Nagano, krijg je hem niet meer op tijd rood. Ik denk dat we de Nagano nog wel net rood kunnen gaan oogsten."

Temperatuur er op houden

Om de laatste paprika's er af te krijgen, probeert Jansen overdag zoveel mogelijk temperatuur op het gewas te houden. "We schermen daarvoor erg makkelijk. Het gaat 's middags al bijtijds dicht. Dat geeft niets, want de laatste week is er toch helaas geen licht. Bij gebrek aan buitenlicht zal de leeftijd de paprika's dus rood moeten maken." In de nacht staat de temperatuur op 18 graden Celsius.

Met de watergift stuurt hij al richting een iets drogere mat. "Dan zal hij eerder afkleuren dan met veel water geven. Dus de mat mag al wat interen."

Schoon beginnen

De teelt eindigt zo goed als schoon qua ziektes en plagen. "Er zit niet veel in. En alle planten staan er nog. We hebben geen uitval. En er is weinig Fusarium aanwezig of bacteriën, dus met alles goed schoonmaken tijdens de teeltwisseling verwacht ik straks ook weer schoon te kunnen beginnen." Ook qua binnenrot was het een gunstig jaar, waar de teelt geen last van heeft gehad.

Achterstand productie

Jansen: 'We sluiten zomaar weer eens een teeltseizoen goed af. De kiloprijzen maken het daarbij goed. Want de productie valt niet mee hier in het noorden. Misschien dat we de 31 kilo net nog gaan aantikken, maar dan moet het wel allemaal meezitten. Vorig jaar haalden we 32,5 kilo. Dit jaar verloren we tijd doordat we in het begin al twee weken later begonnen door een late eerste zetting. En hier in Noord-Holland is het ongeveer acht dagen lang 34 tot 35 graden Celsius in de kas geweest. Dat is ook niet bevorderlijk voor de teelt."

Goed op gewicht gehouden

Voor het nieuwe teeltseizoen is alles weer gezaaid. Weer halfom met beide bovengenoemde rassen, met zaaidata van 9 en 16 oktober. Dat maakt dat er twee weken na elkaar geplant kan worden, en de kassen uiteindelijk drie weken na elkaar leeg gaan. "De Nagano is geen grof ras, maar we hebben hem deze zomer goed op gewicht kunnen houden. Met heel wat telers die, vanwege de omschakeling van maat- naar gewichtssortering, voor wat grovere en zwaardere paprika's lijken te gaan, hopen wij dat er een wat ruimer gaatje ontstaan voor de wat lichtere paprika's die wij speciaal voor de Japanse markt telen."

Of registreer je om te kunnen reageren.