Glas

Achtergrond

Slamarkt trekt aan na korte dip

De prijs van kropsla zakte op de Belgische veilingen begin deze week ver weg, maar herstellen zich goed. In Nederland waren de schommelingen minder groot.

De prijsvorming van kropsla heeft even een flinke tik gehad, terwijl toch hier en daar vollegrondssla verongelukt is door de vele regen. In het begin van deze week daalden de prijzen voor kropsla op veiling Reo zelfs naar 4 cent. BelOrta wist de schade te beperken tot 8 cent voor 47 kilo-sla (per 100 stuks). Bij The Greenery bleef de prijs van de Jumbo-sla juist stijgen tot gisteren, naar 27 cent voor 45 kilo-sla. Bij ZON Fruits&Vegetables zette de prijs na maandag wel een dalende lijn in, van 29 cent naar 20 cent vandaag.

Andere markten

De verschillen hebben te maken met de verschillende markten die bediend worden. Veel Nederlandse kropsla heeft een binnenlandse bestemming. Polysla wordt voor een groot deel geëxporteerd naar verre bestemmingen, zoals het Midden-Oosten. De relatieve grote volumes Belgische sla zijn bestemd voor de export naar vooral Duitsland. Ook ZON is vooral op Duitsland gericht. Daar was vorige week een duidelijke daling van de vraag, met name vanwege het slechte weer. Op de groothandelsmarkten daalden de prijzen van de importsla door tegenvallende vraag, meldt BLE. De Duitse sla wist nog wel het prijsniveau te handhaven.

Positieve verwachtingen

Voor de komende weken wordt een redelijke prijsvorming voor alle slatypen verwacht. Een indicatie is dat de prijs van de ijsbergsla ook in de lift zit. Spaanse aanvoer is nog schaars. De teelt heeft daar mogelijk te kampen gehad van de enorme hoosbuien van de voorbije weken. De Duitse slateelt heeft vermoedelijk minder te lijden gehad van het slechte weer, al nemen de hoeveelheden van de vollegrond wel af.
Flandria verwacht dat de aanvoer van kropsla tot en met week 42 nog zal dalen maar in de twee weken erna zal er een piek in de aanvoer komen van 1,5 tot 2 miljoen kroppen per week. De aanvoer van lollo bionda zal vanaf volgende week gaan stijgen van circa 150.000 stuks naar 200.000 stuks per week. Van Flandria-lollo rossa wordt tussen week 41 en 44 een aanvoer van 120.000 stuks per week verwacht en van eikenblad-rood 130.000 stuks per week.

Of registreer je om te kunnen reageren.