Doorgaan naar artikel

Olie- en dieselprijzen dalen opnieuw

Olie is in het derde kwartaal van dit jaar verhandeld voor een gemiddelde prijs van $46,50 per vat (159 liter) Brentolie. Dat is het laagste niveau sinds de eerste drie maanden van 2009. De prijsdaling is het gevolg van de strijd om meer marktaandeel tussen Amerikaanse olieproducenten en OPEC-landen.

De Amerikaanse olievoorraden blijven toenemen en de OPEC-landen blijven meer produceren dan er vraag is. De voorraden in de VS liggen ondanks productiebeperkingen in de afgelopen maanden bijna 100 miljoen vaten boven het vijfjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar, meldde het ANP. Oliekartel OPEC pompt al vijftien maanden meer uit de grond dan de op papier geldende limiet van 30 miljoen vaten per dag.

In het kielzog van de olieprijs daalt ook de dieselprijs, naar 87,37 cent per liter bij een afname van minimaal 1.000 liter. Vorige week kostte diesel nog ruim 88 cent per liter.

Stroom- en gasprijs nauwelijks gewijzigd

De stroomprijs is nagenoeg gelijk gebleven met vorige week. APX noteerde donderdag €44,8 per MWh voor piekuren. Dat is ruim een euro meer dan vorige week. Dit komt door de afgenomen beschikbaarheid van kernenergie uit België. Hierdoor moesten andere centrales bijschakelen en stegen de dagprijzen. Contractprijs 2017 en 2018 (piekuren) noteerden beiden €44,50 per MWh.

De gasprijs is ook nauwelijks veranderd ten opzichte van vorige week. TTF noteerde donderdag 18,14 cent per kuub voor 2016. De prijzen voor 2017 en 2018 liggen iets hoger, respectievelijk 18,59 en 18,63 cent per kuub.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin