Glas

Achtergrond

'Extreem' hoge prijzen voor Spaanse paprika en tomaat

De schaarste levert ook de Spaanse telers van tomaat en paprika uitzonderlijk hoge prijzen op, al is dat een stuk lager dan de telers in Nederland en België hebben ontvangen.

In september was de tomatenaanvoer in Andalusië tussen 30 en 35 procent lager dan vorig seizoen, schrijft de Junta de Andalucía in zijn eerste weekrapportage van dit seizoen. In september lag de tomatenprijs gemiddeld rond 1 euro per kilo, in de eerste helft van oktober rond 79 cent per kilo. De oorzaak ligt in de lange periode met hoge temperaturen in juli-augustus. Daardoor hebben veel telers besloten later te planten. Degenen die wel vroeg hebben geplant zagen hun gewassen lijden onder hittestress, groeivertraging en bijzonder slechte zetting. Het is niet te verwachten dat de tomatenproductie voor half november op het oude niveau komt. Ook Marokko zal tot november nog weinig produceren.
Aan het begin van dit seizoen wordt duidelijk dat er in het gebied ten oosten van de stad Almería (Levante) een toenemend aantal tomatentelers is geswitcht van ronde tomaten naar grove geribde of trostomaten. Daarnaast zijn er telers overgestapt op courgette, vooral vanwege de goede prijzen van de afgelopen jaren en de lagere opstartkosten van de teelt. Tomaat had vorig seizoen een minder goede prijsvorming.

Almería enige met Spaanse paprika

Paprikagewassen in Almería, vaak nog eerder geplant dan tomaat, hadden ook bijzonder veel last van de hitte. Dit leidde niet alleen tot groeiremming en slechte zetting. Ook de plagen ontwikkelden zich razend snel bij de hoge temperaturen. De vertraagde start van het seizoen in Almería valt samen met het vervroegd stoppen van de paprikateelt in Murcía. Door de zomerse hitte waren de gewassen er eerder versleten en/of geveld door plagen en ziektes. In oktober is Almería nu een van de weinige Spaanse regio's met paprikaproductie. Daarbij komt dat de hete zomer ook in Centraal Europa het einde van de paprikateelt heeft vervroegd. Normaal schakelt Centraal Europa pas eind oktober over op Spaans product. Dit jaar startte de inkoop van Spaanse paprika's al begin oktober.
Door de algehele schaarste bracht paprika in Almería (alle typen en kleuren) in week 40 gemiddeld 93 cent per kilo op. Vorig jaar was dat 48 cent en in 2013 was het 62 cent per kilo. In week 41 brachten de paprika's gemiddeld 88 cent per kilo op. Ter vergelijking: de veilingprijzen voor gekleurde paprika's lagen in Nederland en België toen tussen € 1,25 en € 1,65 per kilo. Opvallend is dat in Spanje het type rode Lamuyo een extreem hoog prijspeil wist te halen. In week 40 en 41 bracht dit product € 1,71 en € 1,51 per kilo op in Almería.

Komkommer en aubergine goedkoop

Voor komkommer en aubergine is de seizoenstart redelijk normaal. Komkommer startte het seizoen met gemiddelde prijzen van 50 tot 40 cent per kilo (20 tot 16 cent per stuk) in de eerste helft van oktober. Vorig jaar werd in week 41 ruim twee keer zoveel betaald voor de komkommers. Door het snel dalen van de volumes en de kwaliteit van de Nederlandse komkommers, kopen de grote supermarktketens nu al vroeg een hoog percentage komkommers in Almería, aldus de weekrapportage.
De seizoenstart van Spaanse aubergine was nog met redelijke prijzen, maar in oktober zakte de prijs snel weg. Door het gunstige weer en de vele uren zon in september en oktober kwamen de nieuwe plantingen snel in productie en moest er iedere twee dagen rond worden geoogst. Dit leidde tot een snelle toename van de aanvoer en het inzakken van de prijzen. In week 40 werd nog 32 cent per kilo betaald, maar een week later was dat nog maar 19 cent per kilo. Vorig jaar waren de prijzen twee keer zo hoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.