Glas

Achtergrond

Duitse komkommer niet beter betaald in eigen land

Op de Duitse groothandelsmarkten is weinig te merken van chauvinisme als het om komkommers gaat. De prijzen van Nederlandse en Belgische komkommers waren sinds half augustus gemiddeld hoger dan van Duitse komkommers, blijkt uit cijfers van het Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE).

Vooral in augustus en begin september was het prijsverschil tussen de verschillende herkomsten opvallend. Nederlandse komkommers werden gemiddeld het beste betaald, meteen gevolgd door de Belgische. Het verschil liep in de laatste week van augustus (week 35), toen de prijzen ruim boven €2 per kilo gingen, zelfs op naar 32 cent per kilo. De schaarste van het product dreef de prijzen van de importkomkommers het meest op. Vanaf half september liggen de prijzen van de drie buurlanden ongeveer even hoog. Spaanse komkommers, die vanaf de tweede week van september op de Duitse groothandelsmarkten genoteerd worden, zijn steeds ongeveer 20 cent per kilo goedkoper.

Zelfde verdeling als vorig jaar

Vorige week (week 43) was de herkomst van de komkommers op de Duitse groothandelsmarkten gelijk verdeeld over Duitsland, Spanje en Nederland. Samen zorgden ze voor 75 procent van de aanvoer. Deze verdeling verschilt nauwelijks met die van vorig jaar. België was goed voor 17 procent en Griekenland voor 8 procent. De prijs van de Nederlandse, Belgische en Duitse komkommers was vorige week gemiddeld €1,30 per kilo, iets meer dan in week 42 maar een stuk minder dan vorig jaar in dezelfde week, toen de komkommerprijzen eind oktober enorm piekten. Het Spaanse product realiseerde nu een gemiddelde weekprijs van €1 per kilo, de Griekse komkommers 93 cent. In de loop van de week liepen de prijzen op door relatieve krapte op de groothandelsmarkten. De Duitse en Nederlandse aanvoer loopt nu immers snel terug. Griekse komkommers zijn er weer sinds week 42, voornamelijk op de groothandelsmarkt van München. De aanvoer van de Zuid-Europese komkommers viel tegen door het regenachtige weer, aldus BLE.

Of registreer je om te kunnen reageren.