Glas

Achtergrond

Almería is vroeg klaar met paprika

Het ziet ernaar uit dat Almería eind maart al geen rol van betekenis meer speelt op de Europese paprikamarkt. De teelt heeft de laatste maand veel last van de kou en vertoont zettingsproblemen.

Het weer is dit seizoen veel minder gunstig dan vorig jaar. In het begin waren de temperaturen lange tijd veel hoger dan normaal, vooral ook in de nacht. Daardoor was de eerste zetting vooral bij de middel-vroege plantingen bijzonder slecht. Deze groep vertegenwoordigt ruim 70 procent van het teeltareaal. Toen er eenmaal wel zetting aanzat waren de prijzen lange tijd zo slecht dat de meeste telers het oogsten zoveel mogelijk uitstelden. Tot half december was het mooi weer maar daarna daalde de temperatuur flink. Het is al ruim een maand veel kouder dan normaal. Daardoor kleuren de paprika's erg langzaam door. De plantbelasting is ook daardoor gigantisch opgelopen. "Ik heb nog nooit zoveel rode paprika's aan de planten zien hangen", zegt paprikateler Theo Jansen die in week 3 een bezoek bracht aan Almería. Toen in die week de prijzen flink stegen wisten de telers niet hoe snel ze moesten gaan oogsten, zag Jansen. Door de hoge aanvoer zijn de prijzen vorige week al weer gezakt.

Mooi aanvoergaatje

Door de hoge plantbelasting en de kou is er nauwelijks zetting geweest. Ook nu de planten lossen zijn de weersomstandigheden ongunstig voor zetting. Vorige week maandag bezweek in de enorme vlakte ten westen van de stad Almería nog minstens 25 hectare kassen onder de last van een pak hagel terwijl 400 hectare waterschade opliep door overvloedige regenval.
De vroegste plantingen (10-15 % van het areaal) naderen al het einde van de teelt. "Ik zag half januari al kassen die leeggeruimd waren. De meesten gaan begin februari leeg", verwacht Jansen.
De late plantingen moeten nog starten met de oogst. Zij gaan normaal gesproken door tot eind april.  Die hoeveelheden zijn dan niet groot meer, want de late plantingen beslaan maar 10 tot 15 procent van het totale areaal. De verwachting is dat er dus een gaatje in de aanvoer komt op het moment dat Nederland eind maart op de markt verschijnt.

Seizoenen niet vergelijkbaar

Hoe anders was het vorig jaar. Toen gingen telers in Almería extreem lang door vanwege het uitzonderlijk gematigde klimaat in de winter en het voorjaar. Daardoor werden alle productie- en exportrecords gebroken. De exportgroei was bij paprika verreweg het grootst. Tussen september en mei kwamen 22 procent meer paprika's uit Almería op de EU-markt. Het verschil werd gemaakt in februari, maart en april. In die drie maanden werd bijna 70.000 ton (+ 55%) meer paprika geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2013. Dat leidde al meteen vanaf de start van het Nederlandse seizoen tot bijzonder teleurstellende prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.