Glas

Achtergrond

Tomatenteler is Eneco geen afkoopsom schuldig

Eneco heeft geen recht op een afkoopsom na het ontbinden van een leveringscontract door een tomatenteler in 2010.

Dat blijkt uit een uitspraak in hoger beroep door het Gerechtshof 's-Hertogenbosch. Dat de teler door ontbinding van zijn contract voordeel kreeg van een lagere gasprijs bij een andere leverancier is daarvan een logisch gevolg, stelt de rechter.

Het gerechtshof zette vraagtekens bij de handelswijze van Eneco die niet de belangen van de afnemer zorgvuldig voor ogen heeft gehouden. Eneco stuurde eind 2009 de teler steeds dwingender brieven om inzage te krijgen in de financiële positie van het tomatenbedrijf en om extra zekerheden te winnen, zoals de verpanding van eventuele positieve elektra-opbrengsten. Eneco leverde alleen gas af bij de teler, die zijn elektra elders verkocht. De teler weigerde die extra eis van zekerheid.

Uit de dwingende toon van brieven mocht de teler opmaken dat levering zou worden stopgezet door Eneco. De teler liet toen het contract zelf ontbinden; een terechte stap, oordeelt de rechter. Dat de teler de gasleverancier niet eerst in gebreke stelde, is van geen belang, stelt het gerechtshof.

Eneco stelde in zijn verdediging al gas te hebben ingekocht vanwege de verbintenis van twee jaar, maar de rechter ging daaraan voorbij. De levering was immers nog niet begonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.