Glas

Achtergrond

'Handel verdiende goed aan boycot'

"De prijzen in het winkelschap zijn niet evenredig gedaald met de telersprijzen. De handel en retailers hebben de Russische boycot ten onrechte als argument aangegrepen om de prijzen te verlagen. Ze hebben daardoor een paar weken hoge marges kunnen maken en goed verdiend aan de boycot", aldus de commercieel manager Jos van Dessel van BelOrta.

"Behalve voor peren is de invloed van de Russische boycot helemaal niet zo groot als beweerd wordt", zegt Van Dessel. BelOrta heeft  gedurende twee tot drie weken ongeveer 15 procent van de tomatenaanvoer uit de markt genomen. Maar dat is voorbij. "De grote ommezwaai was begin vorige week merkbaar. Toen kwamen er een aantal inkopers van grote Nederlandse retailers bij BelOrta kopen. Ze vertrouwden het Nederlandse product op dat moment niet, want het heeft zeker tien dagen geduurd voordat alle oude voorraden waren opgeruimd. Ze weten dat ze op de Belgische veilingen altijd vers product krijgen aangeboden."

Positief gestemd

De wereld van de groenteafzet ziet er ineens een stuk zonniger uit nu de prijzen een normaal tot zelfs een voor deze tijd hoog niveau hebben bereikt. De prijs van losse tomaten steeg deze week het snelst.  Vandaag gingen de losse tomaten bij ZON Fruits&Vegetables ruim boven een euro per kilo. De klokprijs voor tussentypetomaten was bij ZON bijna € 1,20 per kilo, het dubbele van begin deze week. De ronde tomaten leverden een dubbeltje minder op. Bij The Greenery noteerden de ronde tomaten gisteren en vandaag een prijs van 96 cent per kilo. De prijs van trostomaten (grof en midden) stijgt sinds gisteren ook flink en lag vandaag op de Nederlandse en Belgische veilingen rond 94 cent per kilo.

Toename vraag

Ook de andere vruchtgroenten beleven een veel betere prijsvorming dan de afgelopen periode. Gele en rode paprika moesten begin van de week wat prijs geven op de mooie prijzen van vorige week, maar de prijs trok vandaag weer fors aan en overtreft voor de meeste sorteringen zelfs de prijs van een week geleden.  Rood (85-ers) bracht vandaag tussen € 1,39 (Greenery) en € 1,48 (BelOrta) per kilo op. De prijs van gele paprika lag daar 5 tot 10 cent boven. De groene paprika is een uitzondering. Ondanks de niet overdreven grote aanvoer komt de klokprijs deze week niet veel verder dan 80 cent per kilo.
De dagprijzen van aubergine vertoonden begin vorige week al een opleving. Ten opzichte van een week geleden is de prijs nu ongeveer 15 cent lager, maar het niveau van 1,20 tot 1,30 euro per kilo is nog steeds goed te noemen. De prijsvorming bij komkommer is wat grilliger. Volgens Jos van Dessel van BelOrta is er wat aarzeling in de markt door onduidelijkheden over aanvoerhoeveelheden en de vraag naar komkommer. "Een aantal retailers hebben geplande acties niet ingevuld vanwege het tegenvallende weer", zegt hij. De komkommerconsumptie is nog meer dan andere vruchtgroenten gevoelig voor zomers weer of het uitblijven daarvan. Bij tomaat is er volgens handelaren juist een goede vraag, ook nog uit Italë en Spanje. In zijn algemeenheid trekt de vraag in heel West-Europa weer aan nu de vakanties ten einde lopen.

Trage uitgroei en rijping

Voornaamste reden voor het huidige spectaculaire prijsherstel zijn de bijzonder lage producties. Dit is deels een gevolg van het donkere weer in de tweede week van juli. In de meeste productieregio's in Nederland en België was er ruim een kwart minder licht dan in de weken daarvoor en erna. Dat heeft geleid tot duidelijk minder zetting. De afrijping van deze zetting is ook nog eens vertraagd door het koude en donkere weer van de laatste weken. Hierdoor is de aanvoer extra ver teruggezakt. Bij losse tomaten wordt deze week het dieptepunt in de aanvoer bereikt. Voor grovere trostomaten wordt dat volgende week verwacht. Bij paprika en aubergine is de aanvoer deze week ook laag. Bij aubergine speelt mee dat het zetsel dat bij een aantal telers een deel van het  jonge zetsel eind juli verloren is gegaan door de hitte. Bij komkommer begint de aanvoer juist weer op stoom te komen nu de derde teelt in productie begint te komen, al verloopt dat door het weer trager dan verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.