Glas

Achtergrond laatste update:25 aug 2014

Goede prijzen maar weinig kilo's

De dagprijzen van vruchtgroenten zijn deze week verder aangetrokken onder invloed van een sterk verminderde aanvoer. Tomatenprijzen komen eindelijk weer op een acceptabel niveau. De veilingprijs van komkommer is deze week zelfs meer dan verdubbeld naar ruim 40 cent per stuk.

De klokprijzen van gekleurde paprika trokken eind vorige week al flink aan en stegen deze week verder naar een niveau rond € 1,10 per kilo voor rode paprika en nog een paar dubbeltjes meer voor gele paprika. De aubergineprijzen blijven het goed doen. Op hetzelfde moment als vorig jaar klimmen ze naar een zelfde waarde van rond € 1,40 per kilo. Tomaat klimt nu langzaam uit het diepe dal van 2014. Vandaag brachten de losse tomaten 50 tot 60 cent per kilo op bij The Greenery en bij Zon Fruits&Vegetables en bij BelOrta nog een dubbeltje meer. Trostomaten scoren gemiddeld nog wat hoger op de Nederlandse veilingen. Trosmiddel deed vandaag rond 75 cent bij Zon en trosgrof zelfs boven 90 cent per kilo bij The Greenery, maar het aanbod voor de klok was klein.

Productie ver teruggevallen

Het herstel van de prijzen is een rechtstreeks gevolg van het sterk gedaalde aanvoervolume. Dit effect is groter dan de verloren afzetmogelijkheden door de Russische boycot. Bij komkommer speelt mee dat er ook minder aanvoer is door de overschakeling naar de derde komkommerteelt. Daarnaast is het areaal komkommer gedaald door overschakeling naar de herfstteelt tomaat en door het afvallen van een aantal bedrijven die van de bank geen toestemming meer kregen om een derde teelt te zetten.
Voor de weekomzetten bieden de hogere dagprijzen nog weinig soelaas op de teeltbedrijven. Door de uitzonderlijk lage prijzen van de laatste weken zullen de gemiddelde uitbetaalprijzen deze week ver achterblijven bij de dagprijzen. Bovendien is de productie door het uitzonderlijk herfstachtige weer ver terug gevallen. Daardoor raken de meeste bedrijven ook deze week nog weer verder achterop bij de omzetprognose.

'Nog moeilijke momenten'

Onder de huidige omstandigheden zullen de EU-noodmaatregelen voor interventie niet toegepast worden. De prijzen liggen immers ver boven de te verwachten interventievergoedingen. Toch is de kans reëel dat het huidige prijsniveau niet gehandhaafd kan worden, meent Jos van Dessel van BelOrta. "Er komen nog moeilijke momenten aan. Vanaf half september trekt de vraag naar tomaat en paprika vanuit Rusland traditioneel flink aan. Die gaan we nu missen. Bovendien komen vanaf 1 oktober al weer veel meer Spaanse tomaten op de markt. We zullen de noodmaatregelen misschien nog hard nodig hebben."

Dumpprijzen

Met of zonder noodmaatregelen, BelOrta zal net als deze zomer product uit de markt nemen mocht dat nodig zijn. "We hebben gedurende twee tot drie weken 15 procent van de tomaten uit de markt genomen. De telers kregen daar een vergoeding voor van 3,6 cent per kilo." Dat is altijd nog meer dan wat de Nederlandse telers voor hun tomaten krijgen als de handel er nog maar 5 cent per kilo voor hoeft te betalen. "Het is triest dat de Nederlandse handelshuizen de markt vol tomaten blijven pompen voor zulke dumpprijzen. En door grote voorraden aan te leggen halen ze de kwaliteit en het imago van het product ook nog onderuit."

Of registreer je om te kunnen reageren.