Glas

Achtergrond

Gasprijs blijft volatiel door onrust Oekraïne

De energieprijzen zijn momenteel erg aan verandering onderhevig en daardoor blijft het moeilijk om voorspellingen voor de langere termijn te doen.

Onrust om de vele conflictsituaties kan van dag tot dag tot hele verschillende prijzen leiden. Zo steeg de contractprijs van gas afgelopen vrijdag ineens explosief, nadat melding werd gemaakt dat Russische militairen de grens met Oekraïne zouden zijn overgegaan. Toen na het weekend bleek dat het conflict niet verder uit de hand liep en de gastoevoer daarmee niet in gevaar kwam, zakten de prijzen weer terug naar het oude niveau. Inmiddels ligt de TTF-notering donderdagochtend met €0,239 per kuub op 2015 zelfs weer iets lager als vorige week.

Ook de olieprijzen volgden de trend van afgelopen week en daalden verder. Een vat Noordzeeolie bracht woensdag $102,29 op, een verschil van $10 ten opzichte van twee maanden geleden. De dalende prijs wordt veroorzaakt door de nog altijd tanende vraag en het grote aanbod vanuit de Verenigde Staten. De binnenlandse productie van de VS ligt deze zomer op het hoogste niveau sinds 1970. De directe uitwerking hiervan is niet terug te zien in de dieselprijs. Met een prijs van €1,07 per liter bij inkoopcollectief Farmers4all bij een afname van 4.500 liter in de regio Noord ligt deze gelijk aan afgelopen week.

Een stijging was te zien in de stroomprijs. De contractprijs op januari 2015 bedroeg donderdagochtend €45,35 per MWh, €2 meer dan vorige week. Hierin spelen de spanningen rondom de gasaanvoer een rol. Daarnaast is er ook de verwachting dat België komende winter maximaal stroom zal gaan importeren. Het land heeft inmiddels drie kerncentrales uit de roulatie liggen en zal naar verwachting komende winter veel stroom moeten gaan importeren. Toch moet je deze stijging relativeren, aldus Michel Appelhof, marktanalist bij Nuon. "De prijs is nog altijd historisch laag. Een jaar of vier terug spraken we nog over contractprijzen van circa €70. Op dit moment heeft de stroomprijs echt de bodem bereikt en is het marge nul. Ook de kolen gaan weg voor kostprijs. Het kan niet veel lager."

Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.