Glas

Achtergrond

Opnieuw minder vraag naar gas, olieprijs stabiel

Woensdag maakte de Organisatie voor Olie-exporterende landen (OPEC) bekend niet meer olie te willen produceren in de tweede helft van dit jaar dan de huidige dertig miljoen vaten olie per dag.

Het is de vijfde keer op rij dat de OPEC het huidige productieplafond handhaaft. In april bedroeg de gezamenlijke productie van de twaalf OPEC-leden 29,6 miljoen vaten per dag. Voorafgaand aan de vergadering van het oliekartel afgelopen woensdag lieten de leden van het kartel al weten tevreden te zijn met de huidige olieprijzen en het aanbod op de oliemarkt. De OPEC, met als belangrijkste lid Saudi-Arabië, is goed voor circa 40 procent van de wereldwijde olieproductie.

De oliehandel reageerde nauwelijks op de aankondiging van de OPEC. Deze week kwam de olieprijs niet van zijn plaats en noteerde $109,85 per vat Noordzeeolie (159 liter). De verwachting is dat de olieprijs de komende week stabiel blijft.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €1,0985 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord. Vorige week was de prijs €1,085 per liter.

Afgelopen week zijn de gasprijzen opnieuw gedaald. De prijs voor het kalenderblok 2015 was donderdag €23,447 per MWh en voor 2016 €24,100 per MWh. De gasprijzen op de korte termijn zijn verder gedaald tot onder €17 per MWh, de laagste prijs in vier jaar. De gasprijs is met ruim 42 procent gedaald ten opzichte van december 2013. De voornaamste reden voor de enorme gasprijsdaling is de gasvoorraad. De milde winter in combinatie met een productieverhoging en import van gas, heeft er voor gezorgd dat de gasvoorraden enorm zijn. Dat melden marktanalisten van ABN-AMRO in de Energiemonitor juni.

De lage gasprijzen zorgen voor dalende stroomprijzen. De prijs voor het kalenderblok 2015 was aan het begin van de week €42,42 per MWh. APX noteerde donderdag een dagprijs van €38,69 per MWh. De prijs voor de maand juli 2014 was afgelopen maandag €38,01 per MWh. Voor de komende week worden gemiddelde temperaturen verwacht. Ook zal de verwachte windkracht in Europa gemiddeld zijn voor deze tijd van het jaar. De output van zonnepanelen zal naar verwachting relatief hoog zijn, verwachten marktanalisten van Nuon.

Of registreer je om te kunnen reageren.