Glas

Achtergrond

Diesel-, gas- en stroomprijzen dalen

De dieselprijs daalde deze week opnieuw. Inkoopcollectief Farmers4all geeft deze week een verkoopprijs af van €1,085 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord en €1,079 per liter bij een afname van 4.500 liter.

Vorige week kostte de diesel nog €2 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio Noord, een prijsdaling van een euro ten opzichte van de week daarvoor.

De olieprijs is vrij stabiel en beweegt deze week binnen een bandbreedte van $108 en $111. De olieprijs was afgelopen woensdag $109,25. Marktanalisten verwachten dat de olieprijs de komende week mogelijk iets kan zakken maar vrij stabiel blijft.

Komende weken wordt warm weer en weinig wind verwacht. Vorige week lag de temperatuur echter onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Dit leidde tot meer vraag naar gas voor verwarmingsdoeleinden, meldt Nuon. Deze week zijn de temperaturen nog steeds relatief laag, maar vanaf vrijdag wordt het aanzienlijk warmer. Voor volgende week en de week erop zijn temperaturen van 5 graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar voorspeld. Tegelijkertijd voorspelt men weinig wind, waardoor de output van windmolens laag zal zijn. De output van zonnepanelen zal echter juist hoog zijn.

Afgelopen week zijn de elektriciteitsprijzen gedaald. De prijs voor het kalenderblok 2015 was maandag €42,95 per MWh. De prijzen op lange termijn zijn afgelopen week redelijk gelijk gebleven, maar daalden afgelopen maandag. Door een voorlopig compromis tussen Gazprom en Oekraïne daalde de risicopremie op de gasprijzen, waardoor ook de gasprijzen daalden. Lagere gasprijzen betekenen minder kosten voor het opwekken van elektriciteit, dus lagere elektriciteitsprijzen. Op korte termijn zijn de elektriciteitsprijzen ook gedaald door lagere gasprijzen. De prijs voor de maand juli 2014 was maandag €38,30 per MWh, melden marktanalisten van Nuon.

De gasprijs voor het kalenderblok 2015 was donderdag €23,593 per MWh en voor 2016 €24,155 per MWh. De korte termijnprijzen op de gasmarkt zijn ook gedaald en liggen deze week rond €19,00 per MWh. De gasprijzen kunnen nog verder dalen als de deal tussen Gazprom en Oekraine verder wordt uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.