Glas

Achtergrond laatste update:7 mei 2014

Steekproef: Aldi heeft meeste Spaanse glasgroente

Aldi verkoopt nog steeds Spaanse en Nederlandse komkommers, Spaanse aubergine en Spaanse courgettes.

Die keten is daarmee voor een boodschappenmandje met acht groentes (komkommer, rode en gele paprika, losse, tros- en cherrytomaten, courgette en aubergines) nog het meest op Spaans product aangewezen, gevolgd door Albert Heijn. Dat blijkt uit een steekproef bij supermarkten in Midden-Nederland.

Bij de marktleider is de losse tomaat in de bonus met drie herkomsten (Nederlands, Spaans en Marokkaans). Ook is de courgette van Albert Heijn nog Spaans. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten & Fruit. De AGF manager van AH zegt desgevraagd dat het Spaanse seizoen langer duurt. Hij legt de relatie met vorige jaren toen er traag NL product kwam. Nu houdt het Spaanse langer aan. "We hebben bij paprika bijvoorbeeld steeds verschillende herkomsten gehad. Dan weer dozen Spaanse en Nederlandse in krat."Nu is de paprika uitsluitend Nederlands, al is de kwaliteit zonder seal bij deze AH niet al te best.

Bij Lidl, Coop, Plus, Dirk en Jumbo kwamen we geen Spaans product voor dit boodschappenmandje tegen, maar uitsluitend Nederlands product. Overigens komt geregeld voor dat de schapkaartjes nog ten onrechte Spaans product vermelden, maar voor de steekproef is de verpakking gecontroleerd of de kratten. Alle rode en gele paprika (los van de mixen) kwamen uit Nederland, net als de cherrytomaten.

Opvallend is verder dat Plus geen losse tomaten verkoopt. Ook is er bij supermarkten veel variatie in gebruik van seal en de maat voor met name paprika en komkommer. Een heel kleine gele paprika bij Coop kost 79 cent.

 

Bekijk de prijzen van de verschillende supers ook in onderstaande pdf.

Of registreer je om te kunnen reageren.