Glas

Achtergrond

Onrust Oekraïne legt bodem in markt

De politieke spanningen in de Oekraïne leggen een bodem in de stroom- en gasmarkt, anders zouden de energieprijzen nog lager zijn dan nu het geval is.

Het aanbod van gas en stroom is nog steeds groter dan de vraag. Op dit moment beschikken onze Nederlandse gasreserves over 46 procent meer gas dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar, berekende Nuon. In Europa is dit verschil 14 procent. De gasprijzen voor de korte termijn zijn gedaald tot onder de 20 euro per MWh (€19,50 per kuub). De prijzen op de lange termijn zijn iets hoger: €24,40 per MWh (€23,85 per kuub) voor 2015.

De gasprijzen zullen naar verwachting verder dalen als de situatie in Oekraïne verbetert.

De lage gasprijzen missen hun invloed op de stroomprijs niet. Na een korte opleving van de stroomprijs vorige week, daalden ze deze week weer sterk. Donderdag noteerde de stroomprijs op de dagmarkt 42 euro per MWh. De elektriciteitsprijs voor de maanden mei, juni en juli zijn momenteel goedkoper dan de dagprijs. Contractprijs 2015 is wel met 2 euro opgelopen deze week en is 43 euro per MWh. Alle genoemde prijzen zijn daluurprijzen. De prijs voor de CO2-emissierechten is deze week wel opgelopen omdat er veel interesse was vanuit de handel.

LTO Glaskracht meldde deze week dat veel WKK's bij tuinders uit staan omdat het niet rendabel is de installatie te laten draaien. Marktanalist van Nife Energieadvies Remco Wiegmink verwacht dat op de lange termijn nogal wat WKK-installaties bij tuinders definitief uit de markt worden genomen.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €1,11 per liter bij een afname van 1.000 liter in de regio noord.

De olieprijs bleef deze week schommelen rond 109 dollar per vat Noordzeeolie (159 liter) en blijft dus hoog. De situatie in de Oekraïne houdt ook de olieprijs hoog. Daarbij verwachten handelaren een toenemende vraag naar olie als gevolg van aanhoudende positieve economische berichten over de ontwikkeling van de wereldeconomie. China presenteerde - tegen de verwachting in - goede economische kwartaalcijfers. Vanuit Libië wordt een productietoename verwacht omdat de langdurige politieke en sociale onrusten voorbij zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.