Glas

Achtergrond

Olie- en gasprijs zijn fors gedaald

De olieprijs is deze week flink gedaald. Maandag noteerde Behr nog een prijs van $108,29 per vat (159 liter). Medio deze week was dat $104,64 per vat Brentolie.

De olieprijs kon zakken omdat aanbodproblemen vanuit Libië en Nigeria zijn opgelost. De Verenigde Staten kwamen deze week met lagere voorraadcijfers. Dergelijke berichten zouden normaliter leiden tot een stijging van de olieprijs, maar niet deze week.

De dieselprijs is ook iets gezakt. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van €1,07 per liter bij een afname van 4.500 liter. Vorige week was de dieselprijs €1,08 per liter.

Niet alleen de diesel en olieprijs zakte: ook de gasprijs is opnieuw fors gedaald. Mogelijke aanbodsproblemen vanuit Oekraïne of Rusland spelen geen rol meer op de gasmarkt. Het aanbod is ruim voldoende en de vraag nihil vanwege het warme weer. De verminderde vraag leidt tot grote overschotten op de Europese gasmarkt, meldt Nuon in hun wekelijkse rapportage. De gasreserves worden zelfs alweer gevuld, omdat er weinig vraag naar gas door de huidige hoge temperaturen. Op de dagmarkt kostte het gas €19,2 per MWh. Vorige week was dit nog €22,50 per MWh. Het is 2,5 jaar geleden dat de gasprijs zo laag was, zegt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. De contractprijzen zakten mee met de dagprijs, weliswaar minder snel dat de dagprijzen. Kalenderblok 2015 noteerde een prijs van €22,7 per MWh, ruim twee euro minder dan vorige week.

Sinds vorige week steeg de stroomprijs vrij plotseling. De reden voor de stijging was de sluiting van twee kerncentrales in België. De centrales blijven tot juni gesloten vanwege veiligheidsredenen. Deze week daalden de stroomprijzen toch weer omdat het aanbod groter bleek dan gedacht en het gebrek aan productie vanuit België gemakkelijk kon worden opgevangen door de markt. Ook daalden de CO2-prijzen sterk. Samen met een dalende gasprijs, kon de stroomprijs dus ook weer zakken. De dagprijs was donderdag 40 euro per MWh, contractprijs 2015 €40,50 per Mwh. Dit zijn daluurprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.