Glas

Achtergrond laatste update:14 mrt 2014

Energieprijzen dalen weer

De politieke onrust in Oekraïne domineert de energiemarkt. Aanvankelijk stegen de gas- en elektriciteitsprijzen omdat handelaren vreesden voor minder aanvoer van gas.

Het gas dat Rusland exporteert naar West-Europa gaat via Oekraïne. Inmiddels is duidelijk dat het gas uit Rusland ook eventueel via alternatieve routes naar Europa gebracht kan worden waardoor de leveringszekerheid is gegarandeerd. Rusland levert ook niet minder gas dan normaal en daarom blijft er sprake van een overaanbod op de gasmarkt. De vraag naar gas blijft immers nog steeds achter als gevolg van het warme weer. Om die reden zijn sinds vorige week maandag zijn de prijzen dalende en inmiddels weer terug op het oude niveau.

De gasprijs voor april en mei is €23,70 per MWh en contractprijs 2015 is €25,00 per MWh.

De temperaturen waren de afgelopen week weer hoger dan het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Dit zorgt er nog steeds voor dat er minder vraag is naar gas en stroom. Tegelijk was het aanbod van stroom groot omdat dat zonnepanelen meer stroom leveren dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. Windmolens leveren echter minder stroom dan gemiddeld, blijkt uit een marktanalyse van Nuon. Net als de gasprijs is ook de elektriciteitsprijs de afgelopen week gedaald. De prijs voor 2015 is €42,79 per MWh.

Ook de olieprijzen zijn gedaald. De olieprijs liep aanvankelijk ook op als reactie op de onrusten in Oekraïne. De olieprijs is zakte vorige week van $111,51 per vat (159 liter) naar $108,31 per vat medio deze week. De olieprijs zal de komende week bewegen tussen een bandbreedte van $105 en $110, verwacht marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. Hij verwacht dat de olieprijs mogelijk kan dalen omdat de Chinese economie achter blijft. De vraag naar olie vanuit China loopt terug waardoor de olieprijs kan dalen.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs van €1,078 per liter bij een afname van 4.500 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.