Glas

Achtergrond

Spaanse komkommertelers halen prima rendement

De herfst- en winterteelt komkommers in Almería is vrijwel ten einde. In vergelijking met vorig seizoen is het dit jaar minder goed gegaan. Maar nog altijd haalden de komkommertelers een rendement waar Nederlandse telers alleen maar van kunnen dromen.

Door de lage temperaturen van de laatste weken hebben de meeste telers besloten het gewas op te ruimen en te vervangen door meloenen en watermeloen. Een kleinere groep telers heeft een voorjaarsteelt komkommers geplant. De productie van de herfst- en winterteelt lag weliswaar drie procent hoger (289.845 ton tegen 282.345 ton in 2012-2013). Maar de middenprijs tot en met januari kwam uit op 49 cent per kilo, 9 cent lager dan vorig seizoen. De middenprijs van lange, voor de export geteelde, komkommers ligt een paar cent hoger.  Door de lagere prijzen kwam de omzet 14 procent lager uit (142 miljoen euro). Tot eind november waren de prijzen laag. De middenprijs in november was 37 cent per kilo, terwijl in vorig seizoen toen al een middenprijs van 65 cent werd gerealiseerd. De prijs verbeterde aanzienlijk in december en januari, maar kon het verschil met vorig jaar niet meer goed maken.
Toch klagen de Spaanse komkommertelers niet. Vorig jaar was een uitzonderlijk goed seizoen. Twee jaar geleden (seizoen 2011-2012) realiseerden zij weliswaar een topproductie van ruim 300.000 ton tot en met januari, maar lag de omzet 27 procent lager dan dit jaar met een middenprijs van 37 cent per kilo.

Goed verdiend

De middenprijs, van 49 cent per kilo voor alle komkommers en ruim boven 50 cent per kilo voor de lange komkommers, betekent dat de telers toch een behoorlijk rendement hebben behaald. Analyses van de Junta de Andalucía uit 2012 laten zien dat de kostprijs voor lange komkommers (pepino holandés) in deze teeltperiode (september tot half februari met 15 oogstweken) op 34 cent per kilo liggen, inclusief de arbeid van de teler en zijn familieleden. De productie varieert tussen 8 en 11 kilo per vierkante meter met een gemiddelde van 9,5 kilo. Sinds 2012 zijn de kosten maar enkele procenten hoger geworden.  Gemiddeld verdiende een komkommerteler ongeveer 15 cent per kilo en had dus een rendement van ongeveer 30 procent. Dit zijn percentages die in de Nederlandse tuinbouw vrijwel ongekend zijn. Door de extensieve teeltmethode zijn de verdiensten per hectare voor een Spaanse teler natuurlijk een stuk lager. Maar dit komkommerseizoen hield hij er toch bijna €15.000 euro per hectare aan over. De goede rentabiliteit is geen uitzondering. In de afgelopen 7 jaar zijn de opbrengsten steeds hoger geweest dan de productiekosten, luidt de conclusie van de Junta de Andalucía.

Kostprijs twee keer zo laag

Deze komkommerteelt in Almería kost maar 3,22 euro per vierkante meter. Met een productie van gemiddeld 9,5 kilo per vierkante meter komt dat neer op een kostprijs van 34 cent per kilo. Dat is minder dan 14 cent per stuk (40-ers) en dus zeker twee keer zo laag als de gemiddelde kostprijs voor Nederlandse komkommers. Het merendeel van de Spaanse kosten (44%) zijn arbeidskosten (incl. familie-arbeid). Directe teeltkosten (zaad, plantkosten, meststoffen, gewasbescherming, water, energie, touw etc) beslaan 41 % van de totale kosten. Rente en afschrijving zijn ondergebracht onder de post 'indirecte kosten' die in totaal 9 % van de totale kosten uitmaken. Onder deze post staan niet alleen apparatuur en gebouwen maar ook andere meerjarige kosten zoals plastic voor de kasbedekking, substraat of het prepareren van de teeltgrond.

 

Klik hier voor actuele Spaanse dagprijzen

Klik hier voor de Spaanse weekprijzen

Klik hier voor het verloop van het Spaanse seizoen

 

Middenprijzen per maand van komkommer in Almería in 3 seizoenen (euro/kg)


sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni
2013-2014
0.21 0.28 0.37 0.66 0.73
2012-2013
0.30 0.31 0.65 0.74 0.73 0.82 0.56 0.26 0.38 0.23
2011-2012
0.17 0.43 0.39 0.31 0.46 0.82 0.59 0.23 0.25 0.19

Of registreer je om te kunnen reageren.