Glas

Achtergrond

Olieprijs loopt op, gas en stroom blijven goedkoop

De olieprijs is medio deze week opgelopen naar $110,42 per vat (159 liter) Brentolie. Dat is ruim anderhalve dollar meer dan begin deze week. De prijsstijging wordt veroorzaakt door aanhoudende extreme kou in de Verenigde Staten, waardoor veel vraag is naar stookolie.

Tegelijk stokt de olieaanvoer vanuit Libië en Angola. Libië blijft last houden van politieke en sociale onrusten. Angola kan minder olie uitvoeren door een beschadigde pijpleiding.

De dieselprijs is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van vorige week. Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een verkoopprijs af van €1,11 per liter bij een afname van 4.500 liter.

De gasprijs is eind vorige week opnieuw gedaald. Het warme winterweer geeft de gasprijs weinig houvast, zegt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. Mogelijk zakt de gasprijs nog verder weg. Voor de komende week voorspellen meteorologen dat het 2 tot 6 graden warmer blijft dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. De gasvoorraden zitten vol. De vraag naar gas is dus nihil. De dagprijs is gezakt onder de 24 euro per MWh. Hierdoor daalden de maand- en kwartaalprijzen. De gasprijs voor het kalenderblok 2015 blijft op €25,65 per MWh. Voor deze lange termijnprijzen was 24 euro per MWh de ondergrens. Voor de komende periode blijft een prijsdaling mogelijk, omdat de temperatuurverwachtingen nog steeds hoger zijn dan gemiddeld. De vraag naar gas blijft laag en daarmee ook de prijs. Op lange termijn geldt dezelfde verwachting, omdat de gasvoorraden goed gevuld zijn, waardoor er in de zomer weinig vraag naar gas zal zijn, aldus marktanalisten van Nuon.

Afgelopen week zijn de elektriciteitsprijzen ongeveer op hetzelfde niveau gebleven als vorige week. Dat blijkt uit het marktrapport van Nuon. De prijs voor het kalenderblok 2015 is op dit moment €43,20 per MWh. De milde winter houdt ook de stroomprijs laag. Het aanbod van stroom is ruim omdat er veel wind is. Hoewel de prijs van de CO2-rechten oplopen heeft dit geen effect op de stroomprijs. De duurdere CO2-rechten worden echter gecompenseerd door de lage kolen- en gasprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.