Glas

Achtergrond

Zomergroente komkommer in winter best betaald

Spanje heeft van september 2013 tot en met augustus 2014 de meeste komkommers naar de EU geëxporteerd. De gemiddelde exportwaarde was 91 cent per kilo, veel meer dan de exportwaarde van Nederlandse en Belgische komkommers.

Spanje exporteerde in zijn vorige seizoen 496,5 miljoen kilo komkommers naar de EU tegen een waarde van 452,2 miljoen euro. Daarmee is het de grootste leverancier van komkommers in de EU. De exportpiek ligt in december en januari. Nederland komt op de tweede plaats met een export van 425,3 miljoen kilo en een waarde van 319 miljoen euro. Duitsland staat met 66,4 miljoen kilo op de derde en België met 49 miljoen kilo op de vierde plaats. Dit blijkt uit Eurostat-cijfers die door Hortoinfo zijn gepubliceerd.

Grote verschillen in exportwaarde

Opvallend is dat van de voornaamste komkommerexporteurs de Zuid-Europese  de hoogste gemiddelde exportwaarde realiseerden. Spanje haalt een gemiddelde exportwaarde van 91 cent per kilo, terwijl Nederland uitkomt op 75 cent per kilo (circa 30 cent per stuk) en België zelfs maar op 63 cent per kilo (circa 25 cent per stuk). Duitsland deed het iets beter met een gemiddelde exportwaarde van 81 cent per kilo (32 cent per stuk). Maar Griekenland, nummer vijf (export 27,2 miljoen kilo) haalde een hogere gemiddelde exportwaarde: 88 cent per kilo.

Zomer- of wintergroente?

Deze cijfers maken eens te meer duidelijk dat de Noord-Europese komkommers met hun productiepiek in het zomerseizoen het slechtst betaald worden. Dit is opmerkelijk omdat komkommer nog steeds geldt als frisse saladegroente met de hoogste consumptie bij warm weer. Hoewel de hogere exportwaarde niet betekent dat de Zuid-Europese komkommerteler ook meer voor zijn product krijgt, betekent het wel dat er minder prijsdruk zal plaatsvinden. Er valt voor handelaren meer aan te verdienen. En de telers zijn eerder tevreden want hun kostprijs ligt een stuk lager dan die bij Noord-Europese komkommertelers.

Hogere marge op Spaans product

Twee derde van de Spaanse exportkomkommers zijn afkomstig uit Almería. Daar werd vorig seizoen op ongeveer 4.600 hectare  434.7 miljoen kilo komkommers geproduceerd, omgerekend dus 9,5 kilo per vierkante meter. De middenprijs (commerciële waarde op locatie) was volgens tuinbouwbank Cajamar afgelopen seizoen € 0,43 per kilo (17 cent per stuk), ruim twee keer zo laag als de gemiddelde waarde van geëxporteerde komkommers (inclusief transport). Ook na aftrek van de extra transportkosten voor Spaanse komkommers, blijft er voor de tussenhandel een veel grotere marge over dan bij de Noord-Europese komkommers.

Of registreer je om te kunnen reageren.