Glas

Achtergrond

Video: Precisierobot zoekt en spuit zieke plantendelen

Door meting van fotosynthese te koppelen aan een 3-D-precisie-spuitrobot is het mogelijk Botrytis op tomatenstengels met een minimum aan middelen en in een extreem vroeg stadium te bestrijden.

Via een foto meet de 'crop-viewer' de chlorofyl-fluorescentie (CF) van de tomatenstengels die correspondeert met de fotosynthese. Dat gaat het beste in het donker. Plekjes met stress zijn vrijwel altijd aangetast door Botrytis, al is dat vaak nog niet te zien. De nozzels op de verticale spuitboom kunnen individueel een oppervlakte van 10 bij 10 centimeter spuiten. Dat bespaart enorm veel middel, ook als alle stengels worden gespoten. Het spuitpatroon volgt immers precies de scheef hangende stengels. De supersnelle spuitsensortechniek is afkomstig van het bedrijf Weedit en wordt in de buitenteelten en in de stad al veel toegepast.
Begin oktober was de precisiespuitrobot met (CF-monitor) te zien tijdens de demonstratiedagen van het project 'Gezonde Kas' op het proefcentrum in Straelen. Kijk hieronder voor een korte film.

Of registreer je om te kunnen reageren.