Glas

Achtergrond

'Luie' bladeren door overmatig CO2

Paprika-planten die in het voorjaar langdurig te maken krijgen met hoge CO2-concentraties, zijn later in het jaar - bij opengaande luchtramen en lage CO2 concentraties - minder effectief met hun fotosynthese.

Uit recent onderzoek in de CO2-faciliteit bij Demokwekerij Westland blijkt dat de huidmondjes-geleidbaarheid, bij paprika-bladeren die langdurig opgroeiden bij 1.000 ppm, minder was dan bij bladeren die zich bij 400 ppm ontwikkelden. Ook de CO2-vastlegging in het blad nam af.

Lees meer over de resultaten van het onderzoek in editie 21 (week 42) van Groenten & Fruit.

 

Themabijeenkomsten

Op 29 oktober en 5 november volgen er ook een aantal thema bijeenkomsten rond de CO2-faciliteit en de onderzoeksresultaten:

Hoe kun je minimaal CO2 doseren en toch een optimale productie halen? Een recent afgerond CO2-onderzoek van TTO en Plant Lighting toont aan dat langdurige hoge CO2-concentraties zorgen voor luie bladeren. Wat betekent dit als in het voorjaar de con-centraties in de kas zakken? Op deze en andere vragen wordt ingegaan tijdens de themabijeenkomsten CO2, speciaal voor de groenten, georganiseerd door LTO Glaskracht Nederland, Telersvereniging TTO en Demokwekerij Westland.

Veel telers doseren fors CO2, maar minuscule verontreinigen in de kaslucht van met name rookgassen kunnen veel schadelijke effecten hebben. Tijdens de bijeenkomsten worden tips gegeven om dit te voorkomen. En wat te denken van het effect van het terugdrin-gen van het gasverbruik; als we minder CO2 hebben waar halen we dan CO2 vandaan?

 

Meer rendement uit CO2

De bijeenkomsten vinden plaatst op 29 oktober in Honselersdijk en 5 november in Asten-Heusden. Meer rendement uit CO2 doseren wordt toegelicht door Plant Lighting/Plant Dy-namics aangevuld met ervaringen vanuit de praktijk. Jan-Kees Boerman (EMS) vertelt over zijn ervaringen met monitoren en sturen op CO2 kwaliteit. Op 29 oktober wordt tevens een rondleiding gegeven in de CO2 faciliteit bij Demokwekerij Westland waar middels posters, korte presentaties en kleine demonstraties uitleg wordt gegeven.

Kijk voor meer informatie en aanmelden in de agenda op www.ltoglaskrachtnederland.nl

 

.

Foto

  • Resultaten uit de CO2-proef bieden handvatten voor de CO2-dosering en klimaatregeling.

    Resultaten uit de CO2-proef bieden handvatten voor de CO2-dosering en klimaatregeling.

  • In de proef konden CO2-concentraties, temperatuur en vochtigheid precies gestuurd worden.

    In de proef konden CO2-concentraties, temperatuur en vochtigheid precies gestuurd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.