Glas

Achtergrond

'Gewas redelijk koel gezet'

De planten bij kwekerij De Springplank in Dongen beginnen een beetje te slijten tegen het einde van de teelt, vooral bij die van de oudste planting. Ook het percentage kromme vruchten en stekvruchten neemt wat toe.

De helft van de komkommers zijn 40-ers, de rest valt in de overige sorteringen. Afhankelijk van productprijzen en kosten zal de teelt tot rond begin november doorgaan.

Redelijk koel

Harry Vollering over de klimaatinstellingen: "We hebben het gewas redelijk koel gezet. We houden de etmaaltemperatuur onder de 20 graden. Het gewas begint wat zwakker te staan, dus dat willen we niet kapot stoken."

In het jongste gewas wordt een nachttemperatuur van 17 of 18 graden Celsius aangehouden en een dagtemperatuur van 20 graden. In het oudste gewas is dat zelfs nog een paar graden lager (15 en 18 graden). Door de inzet van een minimumbuis kan dat wat hoger uitpakken. "In de voorste kas ligt er een dun buisje van 65 graden Celsius tussen het gewas. Je houdt dan het gewas actief, zonder er te veel gas in te hoeven stoppen."

Te vochtig voor schermen

Het schermdoek is in de afgelopen periode nog niet dicht geweest. "Alleen een paar nachten in augustus is het 's nachts even onder de 8 graden Celsius geweest, en ging het scherm dicht. Het begint nu pas wat frisser te worden. Je wilt zuiniger worden, maar we zitten toch al op 90 procent vocht in de kas. Dan wil je het doek niet te veel dicht houden."

Voor middernacht moet de temperatuur eerst onder de 8 graden komen voordat het scherm dicht gaat, na middernacht onder de 10 graden Celsius, naast aanvullende instellingen op windinvloeden.

Correctie plagen

Bij de plagen is wittevlieg lastig onder controle te houden. Hier en daar is een zwarte plant te zien. Ook aan spint moet af en toe iets ter correctie gedaan worden.

Bij de schimmelziektes doet meeldauw niet zo veel meer. Er moet nog wel wat aan gedaan worden, maar de frequentie van behandelingen is sterk afgenomen. Tegen Botrytis wordt onderdoor gespoten met Switch.

Er zit behoorlijk virus in het gewas, maar dankzij het resistente ras is het niet erg zichtbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.