Glas

Achtergrond laatste update:27 jan 2014

Spaans seizoen minder goed gestart

In de eerste vier maanden van het Spaanse seizoen staan veel telers in omzet op flinke achterstand ten opzichte van het najaar van 2012. Alleen aubergine heeft het nog beter gedaan dan in 'die beste herfst in vijf jaar'.

Komkommer is de eerste helft van het huidige Spaanse seizoen de grootste verliezer, blijkt uit cijfers van de Junta de Andalucía (voor alle typen van een product en zowel klasse I als II). Hoewel de productie nog wel 1,5 procent hoger lag dan in 2012, vielen de prijzen zo tegen dat de omzet in de eerste vier maanden van het seizoen 22 procent lager uitkwam dan het jaar ervoor. Na 20 november ging de komkommerprijs erg snel omhoog, maar de gemiddelde prijs van december bleef toch achter bij die in 2012.

Flop en top

Bij courgette was het niet de prijs die tegenviel. Vanaf oktober lag hij gemiddeld bijna 20 cent per kilo hoger dan het seizoen ervoor. Dat werd veroorzaakt door een enorme daling in de productie: 18 procent minder dan in het najaar van 2012. Het nieuwe New Dehli-virus is daar grotendeels voor verantwoordelijk. Hoge kosten, grote onzekerheid en een omzet die gemiddeld 7 procent lager uitkomt, maken dit een zorgelijk seizoen voor de Spaanse courgettetelers.

Na een zeer succesvol seizoen 2012-2013 zijn de Spaanse auberginetelers gewoon verder gegaan op deze zonovergoten weg. Afgelopen najaar was de prijsvorming weer beter dan een jaar eerder, toen de prijzen hoog waren door tegenvallende volumes. De prijs van gemiddeld 63 cent per kilo van september tot en met december 2013 is gezien het relatief lage kostenniveau gewoon goed te noemen.

Lichte omzetdaling hoofdgewassen

De hoofdgewassen tomaat en paprika wisten vooral het volume flink te verhogen in vergelijking met 2012. Toen zette vroeg intredende kou een flinke rem op de producties van de vruchtgewassen. In Almería werden afgelopen najaar maar liefst 12 procent meer tomaten (totaal 161 miljoen kilo) en 7 procent meer paprika's (totaal 231 miljoen kilo, inclusief Lamuyo-type en puntpaprika) verhandeld. Het seizoen startte zeker voor tomaat met bijzonder lage prijzen, maar vanaf eind november trad een sterk herstel op. Bij paprika was de prijsvorming juist in september en oktober beter en in de twee maanden erna duidelijk minder dan in 2012. Tomaat en paprika realiseerden een gemiddelde omzetdaling van respectievelijk 2 en 3 procent.

Pas op de plaats

Bonen maken duidelijk een pas op de plaats. Na twee zeer goed verlopen seizoenen waarin de Spaanse telers weer wat markt en productie terug veroverden op Marokko, is afgelopen najaar teleurstellend verlopen. September startte nog wel met hogere producties dan vorig jaar, maar over de hele vier maanden bleef de productie 4 procent achter. In combinatie met tegenvallende prijzen kwam de omzet 15 procent lager uit dan een seizoen eerder.

Klik hier voor Spaanse dagprijzen

Spaans seizoen minder goed gestart

Of registreer je om te kunnen reageren.